2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Kisajátítja az osztrák állam Hitler szülőházát

2016. december 15., csütörtök 20:40

Kisajátítja az osztrák állam Hitler szülőházát – erről szavazott a bécsi parlament képviselőháza. A braunaui ház eddig magánkézben volt, tulajdonosa pedig nem akarta eladni. A parlament döntésével az épület állami tulajdonba kerül, a tulajdonosnak kárpótlást fizetnek. A belügyminiszter korábban azt mondta: a kormány alapos építészeti átrendezést tervez az épületen, és fenntartják azt a lehetőséget is, hogy lerombolják. Bécs ezzel azt akarja megakadályozni, hogy a ház a neonáci mozgalmak emlékhelyévé váljon.

Az osztrák–német határ mellett lévő Braunau városának hírhedt nevezetessége Adolf Hitler szülőháza. Az épületen mindössze egy ismertető jelzi, hogy 1889-ben itt látta meg a napvilágot a későbbi náci vezér. Az ingatlan tulajdonosa egy nyugdíjas asszony, aki nem volt hajlandó megválni Hitler szülőházától, hiába vette volna meg az osztrák állam. Ezért a parlament alsóháza olyan határozatot fogadott el, amellyel Ausztria kisajátíthatja az ingatlant. A tulajdonost kártalanítják.

Az osztrák belügyminiszter korábban azt mondta: ha állami kézbe kerül az épület, „átfogó építészeti jellegű átalakítást” végeznek rajta, de nem zárta ki azt sem, hogy teljesen lerombolják. Az osztrák kormány így akadályozná meg, hogy Hitler szülőháza a neonácik zarándokhelyévé váljon. Történészek szerint az épület lerombolása Ausztria náci múltjának letagadását jelentené.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!