2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Kioktatta az amerikai elnök az európai vezetőket

2017. május 26., péntek 13:41

Donald Trump a tegnapi NATO-csúcs után – sajtóhírek szerint – azt nehezményezte, hogy a németek túl sok autót adnak el az Egyesült Államokban. Az Európai Bizottság elnöke a ma kezdődő G7-csúcs előtt cáfolta a kiszivárgott értesüléseket.

A G7-országok vezetőinek jelmezébe bújt brit aktivisták tüntettek a világ hét legnagyobb gazdaságának csúcstalálkozója előtt Taorminában.

„Az Oxfam itt van a G7-csúcson Szicíliában, hogy arra a tényre hívjuk fel a vezetők figyelmét, hogy sokkal többet tehetnek a soha nem látott fenyegetésre, amelyet az éhínség jelent négy országban. 30 millió ember éhezik Nigériában, Jemenben, Dél-Szudánban és Szomáliában. Úgy számoltuk, hogy a G7-vezetőknek 2 milliárd 900 millió dollárt kell adniuk az éhínség megakadályozására” – nyilatkozta Ed Cairns, az Oxfam vezető tanácsadója.

A Greenpeace is látványos akcióval készült a találkozó előtt.

„Igazságot követelünk az éghajlatváltozással kapcsolatban, és sürgetjük a G7-országokat, fokozzák a tetteiket a katasztrofális következményekkel járó klímaváltozás leállítására. ... A G7-vezetőknek határozottan jelezniük kell Trump elnöknek, elfogadhatatlan, hogy nem tartja tiszteletben Amerika vállalásait ezen a téren” – mondta a szervezet energia- és klímaügyi képviselője, Luca Iacoboni.

A 11 ezres kisváros életét nem az ilyen demonstrációk, hanem a rendkívül szigorú biztonsági intézkedések nehezítik meg. Minden utcában fegyveresek állnak, szinte minden lakóra jut egy egyenruhás. A szomszédos településen a tulajdonosok bedeszkázták a kirakatokat, hogy megvédjék a boltot a globalizáció elleni tüntetőktől.

A kétnapos találkozón a terrorizmus elleni harc, a migráció, a gazdaság fenntarthatóság és az innováció kérdéseit tekintik át a kanadai, francia, német, olasz, japán, brit és amerikai állam- és kormányfők, de részt vesznek a tanácskozáson az unió vezetői, illetve öt afrikai ország delegációja is.

A NATO-csúcsról érkező vezetők hangulatát feltehetően meghatározza, hogy sajtóhírek szerint Donald Trump elnök Brüsszelben keményen kiosztotta az uniós vezetőket, mások mellett Angela Merkel kancellárt, amiért nem viselkednek tisztességesen a kereskedelemben. Megfeddte a németeket azért, hogy több millió autót adnak el az Egyesült Államokban. Az uniós vezetők nem akarták kommentálni Trump stílusát.

„A diplomáciának ma profi vízvezeték-szerelőkre van szüksége, és nem indiszkrét diplomatákra. Túl sok a szivárogtatás. Nem akarok kommentálni semmilyen szivárogtatást” – reagált Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

Az Európai Bizottság elnöke ennél többet mondott. Szerinte nem igaz, hogy az amerikai elnök támadta volna a kétoldalú német kereskedelmi kapcsolatokat.

„Nem mondta azt, hogy a németek rosszul viselkednek. Azt mondta, problémánk, mások mellett a német többlettel van. Egyáltalán nem volt agresszív. De anélkül, hogy a németeket védeném, világossá tettem, hogy az Egyesült Államok nem hasonlíthatja össze a kereskedelmi mérlegét az egyes európai uniós tagállamokkal. A teljesítményt az egész unióhoz kell mérnie. Azt is világossá tettem, hogy az Európai Bizottság foglalkozik a kereskedelmi kérdésekkel, nem a tagállamok” – jelentette ki Jean-Claude Juncker.

Az amerikai elnöknek nem tetszik, hogy túl sok német autót értékesítenek az Amerikai Egyesült Államokban. Tavaly 64 millió dollár bevétele volt Németországnak az USA-ban eladott termékeik után. Trump nem sokkal januári hivatalba lépése után közölte, 35 százalékos importvámot akar kivetni az Egyesült Államokon kívül gyártott autókra.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!