2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

CPAC Magyarország 2024 07:30

Kínával is élesedik az USA viszonya

2017. augusztus 15., kedd 18:10

Kína gazdasági ellenlépésekkel fenyeget arra az esetre, ha az Egyesült Államok büntetővámmal torolja meg az amerikai találmányok eltulajdonítását. Az amerikaiak a jövőben nagyítóval vizsgálják a kínai szabadalmi gyakorlatot.

Újabb frontot nyitott a belpolitikai válsággal és az észak-koreai atomfenyegetéssel szembesülő amerikai elnök. Donald Trump aláírta azt a jegyzéket, amelyben elrendeli a szabadalmi jog kínai gyakorlatának vizsgálatát. Ez lefordítva annyit jelent, hogy az amerikaiak várhatóan vadászni fognak azokra a kínai cégekre, amelyek ötleteket, találmányokat lopnak tőlük.

„Az Egyesült Államok elnökeként felelősségem és kötelességem az amerikai dolgozók, az amerikai technológia és ipar a tisztességtelen és gyalázatos praktikáktól történő megvédelmezése” – hangoztatta Donald Trump, akinek a patrióta gazdaságpolitika volt az egyik fő ígérete.

Kína akkor enged csak be piacára amerikai cégeket, ha azok kínai vállalkozásokkal társulnak. A kínai cégek gyakran megszerzik az amerikai technológiát, majd felmondják az együttműködést a külföldi partnerrel. A szabadalmak jogtalan használatát okolják az amerikaiak azért, hogy a két ország külkereskedelmi mérlege Kína felé billen. Kína évi 370 milliárd dollárral többet exportál az Egyesült Államokba, mint amennyit importál onnan.

„Elsőként is az Egyesült Államoknak nem kellene lerombolnia a nemzetközi szabályokat. Másodsorban, bármely amerikai protekcionista intézkedés ártani fog mindkét oldal cégeinek. Harmadsorban pedig ha Amerika mégis így tesz majd, Kína nem marad tétlen és minden intézkedést meghoz majd törvényes jogai védelmében” – mondta a kínai külügyi szóvivő, Hua Csunying.

Ha az amerikai vizsgálat törvénytelenségeket állapít meg, az elnök büntetővám bevezetéséről dönthet. Pekingben nem közölték, hogy az amerikai szankcióra mi lehet a kínai válasz.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!