2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Sajtóklub 08:00

Külföld

Kína tiltakozott a dél-koreai államfő Tajvannal kapcsolatos kijelentései miatt

Elfogadhatatlannak nevezte a kínai külügyminiszter-helyettes a dél-koreai elnök a héten Tajvanról tett kijelentéseit - jelentette be a kínai külügyi tárca, hozzátéve, hogy Szun Vej-tung Dél-Korea pekingi nagykövetének is jelezte kifogásait.

  • Kína tiltakozott a dél-koreai államfő Tajvannal kapcsolatos kijelentései miatt

Jun Szok Jol dél-koreai államfő a héten a Reuters hírügynökségnek adott interjút, melyben azt mondta, a feszültség azért nőtt a Tajvani-szoros térségében, mert erővel próbálják megváltoztatni a status quót.

"Tajvan ügye nem kizárólag Kínára és Tajvanra tartozik, hanem - Észak-Koreához hasonlóan - globális kérdés" - mutatott rá.

Szun Vej-tung ezzel szemben úgy vélte, a két Korea és Tajvan ügyében nem lehet párhuzamot vonni.

"Mind Észak- és Dél-Korea szuverén államok, az ENSZ tagjai. Közismert tény hogy a Koreai-félszget és Tajvan ügye jellegében és földrajzi elhelyezkedésében is eltér, össze sem hasonlítható a kettő" - jelentette ki ezzel szemben Szun Vej-tung.

A miniszterhelyettes egyúttal azt is az elnök szemére vetette, hogy az interjú során nem említette meg az egy Kína elvét.

Kína a saját részének tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező Tajvant, és vezetése korábban aláhúzta: ha kell, erővel gondoskodik az újraegyesítésről.

Jun Szok Jol szavait a kínai külügyi tárca korábban is bírálta, melyre válaszul Dél-Korea behívatta Kína szöuli nagykövetét.

BORÍTÓKÉP: A tajvani légierő Mirage 2000-es leszállásra készül a tajvani Hszincsu légi támaszpontján 2023. április 9-én (MTI)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Turistákat öltek Afganisztánban

Turistákat öltek Afganisztánban

Fegyveresek agyonlőttek három külföldi turistát és egy afgán állampolgárt az Afganisztán középső részén fekvő Bamiján tartományban pénteken - közölte a tálibok belügyminisztériuma.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!