2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Napi aktuális 05:00

Kína nem rúgja fel a klímavédelmi egyezményt

2017. június 1., csütörtök 15:48, frissítve: csütörtök 16:01

Európai idő szerint csütörtök este jelenti be az amerikai elnök, hogy kilép-e az Egyesült Államok a 2015-ös párizsi klímaegyezményből – közölte Twitter-üzenetében Donald Trump. A megállapodásban Washington egyebek mellett azt vállalta, hogy 2025-re, 2005-höz képest 26-28 százalékkal csökkenti károsanyag-kibocsátását. Kína viszont megerősítette, hogy tartja magát a megállapodáshoz.

Az Európai Unió arra készült, hogy az amerikai elnök felrúgja a párizsi klímavédelmi egyezményt.

„Amikor a Fehér Házban jártam, azt fejtettem ki, hogy Európa számára nincsen B terv, mert nincsen egy B bolygónk és hogy mi meg vagyunk róla győződve, hogy ez nem csak a Föld számára nagyon fontos, nem csak az emberiség jövője számára nagyon fontos. Világosan bizonyítottuk Európában, hogy az energiafelhasználás, a tisztább technológiák használata, a megújuló energiák elterjedése üzleti szempontokat is hoz, és úgy vélem, hogy az amerikai üzleti körök ezt egyre jobban megértik” – nyilatkozta Maros Sefcovic energiaügyi biztos.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke azt mondta, hogy az Egyesült Államok kilépése évekig húzódhat. „Európának kötelessége megmondani, hogy ez nem így megy. Az amerikaiak nem mondhatják fel csak úgy a klímavédelmi megállapodást. Trump úr azért hiszi ezt, mert nem ismeri a részleteket. Három-négy évbe telne kiszállni belőle a 2016. novemberi aláírás után. Tehát ez az »én vagyok Trump, amerikai vagyok, Amerika az első, és én kiszállok ebből« dolog nem fog menni” – fogalmazott.

Kína – az Európai Unióhoz hasonlóan – megerősítette, hogy nem rúgja fel a klímavédelmi egyezményt. Összességében az ázsiai ország szennyezi legjobban a Föld légkörét, a lakosság arányában viszont az Egyesült Államok bocsátja ki a legtöbb káros anyagot. „Van egy kínai mondás: számít a szavunk, a tetteinknek pedig sikeresnek kell lenniük. Kína tartja magát a klímavédelemben vállalt kötelezettségeihez, és nincs egyedül ebben a kérdésben. Tudósaink kapcsolatban állnak a világgal, és szorosan figyelemmel követik a fejleményeket ezen a területen” – üzente Li Ko-Csiang miniszterelnök.

Klímaszakértők valószínűnek tartják, hogy a bolygó éghajlata az évszázad végére teljesen megváltozik, ha az üvegházhatást okozó anyagok kibocsátását nem fékezik meg.

„Ha a szén-dioxid-kibocsátást nullára tudnánk vinni az évszázad közepére, az korlátozná a Föld hőmérsékletének emelkedését, és kordában tartaná azokat az időjárási szélsőségeket, amelyek a globális felmelegedéssel vannak összefüggésben. Ha ezt nem tesszük meg, ha továbbra is olyan szinten növekszik a kibocsátás, mint most, ha folytatjuk ezt a szokást, akkor a klíma a 21. század végére a felismerhetetlenségig megváltozik majd a 20. századihoz képest. És ez nem lesz jó nagyon sok embernek és más élőlénynek” – véli Daniel Swain klímatudós.

Donald Trump az Egyesült Államokban már a gazdasági növekedés alá rendelte a környezetvédelmet, amikor eltörölte elődje klímavédelmi intézkedéseit.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!