2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Kimarad a vizsgálatból orosz kapcsolatai miatt a miniszter

2017. március 3., péntek 08:33, frissítve: péntek 10:37

Nem vesz részt az orosz hekkertámadások kivizsgálásában az amerikai igazságügyi miniszter, miután kiderült, hogy hazudott a moszkvai viszonyáról. Jeff Sessions egy januári meghallgatáson állította, hogy nem találkozott orosz diplomatákkal, de később kiderült, hogy tavaly nyár óta kétszer is tárgyalt az orosz nagykövettel. A múlt hónapban Trump nemzetbiztonsági tanácsadója már belebukott egy hasonló ügybe.

Megizzasztották, de nem tudták megfogni Trump igazságügyi miniszter jelöltjét a januári meghallgatáson.

„Nincsen tudomásom arról, hogy a kampánystábból bárki kapcsolatot tartott volna fenn az oroszokkal. Engem is vádoltak ezzel, de mivel egyáltalán nem kommunikáltam az oroszokkal, ezért kommentálni se tudom az ügyet” – állította januárban Sessions.

Hetekkel később kiderült, hogy hazudott. Tavaly júniusban és szeptemberben is találkozott az amerikai orosz nagykövettel. A diplomatát az FBI csak az oroszok amerikai kémfőnökeként emlegetik. Miután kiderült, Sessions azzal védekezett, hogy csak Ukrajnáról és a terrorizmusról volt szó az oroszokkal. A demokrata szerverek feltörése és Trump támogatása nem volt téma. Végül Sessions mégis jobbnak látta, ha visszalép abból a bizottságból, ami az orosz befolyást vizsgálja a kampányban.

„Azért gondoltam, hogy jobb, ha kimaradok ebből, hiszen én is tevékeny része voltam a republikánus kampánynak, tehát biztos nem tudnék objektíven részt venni a vizsgálatban. Azt viszont se megerősíteni, se cáfolni nem akarom, amivel engem gyanúsítanak. Egyszerűen teret akarok engedni a független vizsgálatnak” – mondta Sessions.

Ő a Trump-kormány második szereplője, aki az orosz kapcsolatokba bukhat bele. Februárban Trump nemzetbiztonsági tanácsadójáról derült ki gyakorlatilag ugyanaz, mint most az igazságügyi miniszterről.

A botrány miatt Tom Hanks színész jelképesen egy kávéfőzőt küldött ajándékba a fehér házi újságíróknak, hogy bírják energiával az elnöki stáb hazugságainak a leleplezését.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!