2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:00

Kim Dzsongnam egyik gyilkosát is kikészítette a brutális VX

2017. február 24., péntek 11:20, frissítve: péntek 13:00

Idegméreggel gyilkolták meg az észak-koreai diktátor féltestvérét. A malajziai rendőrség szerint az egyik támadó is rosszul lett.

Vegyi fegyvernek minősülő anyaggal ölték meg az észak-korai diktátor féltestvérét – közölte a malajziai rendőrség. A VX idegméreg az egyik legveszélyesebb mesterségesen előállított vegyület, amelyet az áldozat arcán és szemén találtak meg.

„Ez az szer illegális. Ez vegyi fegyvernek számít. Azt vizsgáljuk, hogy hogyan került be az országba” – közölte a malajziai rendőrtábornok.

A VX idegméreg halálos adagja mindössze 200 mikrogramm. Kim Dzsongnamot február 13-án ölték meg a Kuala Lumpur-i repülőtéren, ahol a Makaóba induló gépére várakozott. A gyilkosságot két nő hajtotta végre, akik közül az egyik a mérget a kezével vagy egy kendővel beletörölte az áldozat arcába. A hatóságok szerint az egyik elkövető is rosszul lett.

„Igen. Az egyik igen… Erről részleteket nem mondhatok. Az egyik igen. Az egyik hányt” – közölte a rendőri vezető.

A malajziai rendőrség bejelentette, hogy az épületet – 11 nappal a gyilkosság után – fertőtlenítik. Az ENSZ a mérget a tömeggyilkosság végrehajtására alkalmas hadianyagok között tartja nyilván. Szakértők szerint nem valószínű, hogy a mérget Malajziában gyártották, annál is inkább, mert a vegyi anyag házilag nem állítható elő.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!