2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Kim Dzsong Nam-gyilkosság: négy észak-koreai férfit keresnek

2017. február 20., hétfő 11:33

Keresik az észak koreai diktátor féltestvérének gyilkosát. Kim Dzsong Il legidősebb fiát egy hete mérgezték meg a Kuala Lumpur-i repülőtéren. Malajzia berendelte az észak-koreai nagykövetet, aki a sajtónak azt mondta: a maláj kormány rejteget valamit a gyilkossággal kapcsolatban.

Négy észak-koreai férfit keres a maláj rendőrség. Ők a fő gyanúsítottjai a február 13-án a Kuala Lumpur-i repülőtéren történt gyilkosságnak. Kim Dzsong Namot, aki Kim Dzsong Un féltestvére volt, méreggel végezték ki.

„Nemzetközi együttműködésben dolgozunk, leginkább az Interpollal. Kétoldalú megállapodásunk van az érintett országgal. Használni fogjuk az összes kapcsolatunkat és lehetőségünket” – közölte Noor Rashid Ibrahim főfelügyelő-helyettes.

A maláj külügyminisztérium hazahívta saját phenjani nagykövetét konzultációra, és berendelte az észak-koreai nagykövetet is, hogy elmagyarázza a 2017. február 17-ei sajtótájékoztatóján elhangzott vádakat. Kang Csol a sajtónak azt mondta, hogy a maláj kormány valamit rejteget a gyilkossággal kapcsolatban.

Kim Dzson Nam boncolásának eredményeit legkorábban szerdán hozzák nyilvánosságra. „Amikor a törvényszékiek biztosak abban, hogy azonosították a halál okát, megosztják az információt a rendőrséggel. Ahogy megvan az eredmény, megosztjuk azt, nincs semmi okunk arra, hogy bármilyen információt visszatartsunk” – nyilatkozta Subramaniam Sathasivam egészségügyi miniszter.

A dél-koreai kormány szerint a malajziai gyilkosság azt bizonyítja, hogy Észak-Korea terrorista taktikái egyre merészebbé válnak. „A nyilvánosan, egy nemzetközi repülőtéren, egy harmadik ország által elkövetett gyilkosság egy megbocsáthatatlan és embertelen bűncselekmény, ami bizonyítja az észak-koreai rezsim kegyetlenségét és brutalitását, ami nem ismer határokat” – mondta Hvang Kjo Ahn dél-koreai miniszterelnök.

Az indonéz kormány szerint a négy keresett gyanúsított közül hárman egy Dubajba tartó gépre szálltak fel, Indonéziában.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!