2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Kijevet támadta az orosz légierő

Újabb átfogó légitámadást indított az ukrán nagyvárosok ellen Oroszország, ezúttal a Föderáció légiereje végezte a legnagyobb pusztítást. Kijev az állam teljes területére légiriadót hirdetett. Eközben az orosz állami televízióban is a Nyugat által ígért modern tankokkal foglalkoztak, fogatlan macskáknak nevezték a Leopárd tankokat.

  • Kijevet támadta az orosz légierő

Ismét a jól bevált menedékhelyükre húzódtak a kijeviek: a metróba. A föld alatti megállók közel egy éve jelentik a biztonságot az ukrán főváros lakóinak. Csütörtökön a Föderáció légi ereje bombázta Kijevet, éjszaka pedig több tucat iráni drónt lőtt ki az ukrán légvédelem.

A főváros déli részének bombázása során egy ember meghalt, ketten megsérültek. A pusztítás mértékéről pontos információkat nem közölt a kijevi vezetés. A támadás az ukránok szerint az oroszok haragját mutatja azt követően, hogy a Nyugat modern tankokat ígért Kijevnek.

Az orosz állami televízió ugyanakkor kevéssé tart a német Leopárd 2-es és az amerikai Abrams harckocsiktól: Berlin tankjait primitívnek és nehézkesnek titulálták, kiemelték, rövidebb a lőtávolsága mint az oroszok T-90-es tankjának.

Az Abrams tankokat sebezhetőségük miatt figurázták ki, elmondták, a gyenge pontokat könnyű lesz eltalálni az amerikai harckocsikon.

Volodimir Zelenszkij azonban már nagyon várja a nyugati tankokat. Az ukrán elnök kiemelte, a harckocsikra minél előbb szükségük lenne.

- A kulcs most a sebesség és a mennyiség. A sebesség amivel kiképezzük a katonáinkat és amivel majd megérkeznek a tankok Ukrajnába. A mennyiség alatt a harckocsik számára gondolok. Ezekből "tank-öklöt" kell formálnunk, a "Szabadság Öklét" a zsarnokság ellen - mondta Zelenszkij.

A mennyiség azonban gondot jelenthet: még az amerikai katonai szakértők is úgy vélik, hogy bár a modern tankok előnyt jelenthetnének az ukránoknak, egyszerűen túl keveset kap majd belőlük Kijev.

- Pár tucat tank nem fogja megváltoztatni a harcok kimenetelét Ukrajnában. Több százra lenne szükség. A Leopárd kettesekből lehetne ennyit biztosítani, ugyanis több európai országban is azt a típust használják - mondta a Columbia egyetem professzora

Ukrajna a szerdai német döntés óta több országtól is kapott ígéreteket modern tankszállítmányokra, a számok azonban még mindig meg sem közelítik azt szintet, ami jelentős különbséget jelenthetne: Európából összesen 80 Leopárd tank érkezik majd, míg az Egyesült Államok 31 Abrams harckocsit küld Kijevnek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!