2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Kihirdették az éhínséget

2017. február 27., hétfő 10:13, frissítve: hétfő 13:28

Milliók éheznek Afrikában és Jemenben. Az ENSZ adatai szerint a térségben 20 millió ember nem jut hozzá az alapvető élelmiszerekhez sem, a világszervezet Dél-Szudán egyes területeit éhínség sújtotta régiónak nyilvánította. Erre évek óta nem volt példa. A világ legfiatalabb országában polgárháború van, és még mindig tízezrek menekülnek el otthonaikból, segélyekre szorulva.

Dél-szudáni menekültek ezrei várnak élelmiszersegélyre. A polgárháborús területekről érkezőknek se pénzük, se ennivalójuk nincs, és csak azt eszik, amit találnak. A Nílus szigetei környékén ez szegényes forrásokat jelent.

„Amit itt látunk, az az, hogy nagyon sokan jönnek a szigetekről, és azt mondják, hogy nincs mit enniük. Vízi liliomot esznek, gyökereket a folyóban talált növényekről, a legtöbben csak naponta egyszer. Ezek nagyon nehéz körülmények. Remélem, hogy a rendszeres és megfelelő összetételű segélyeink képesek lesznek segíteni az ittenieknek” – közölte George Fominyen, világélelmezési program egyik helyi felelőse.

Az ENSZ átmeneti élelmezési táborokat állított fel. A Nílus mocsárvidékén csaknem 20 ezer ember bujkált a lázadók elől. „Otthon nem volt elég élelmünk. Háború van, és még mindig nagyon sok a gond a szülőföldünkön. Most először is ennünk kell, aztán tudjuk csak megoldani a gondjainkat” – mondta egy, az otthonát elhagyni kényszerült nő.

Az ENSZ Dél-Szudán egyes részein kihirdette az éhínséget, 2011 óta először fordul elő ilyen. A világszervezet adatai szerint a helyi népesség csaknem fele, 5,5 millió ember még nem tudja, hogy a következő fél évben honnan teremti elő az élelmiszert. Dél-Szudánban, Nigériában, Szomáliában és Jemenben összesen 20 millióan éheznek. Az ENSZ főtitkára azonnali segítséget kért.

„Az egyik legnagyobb problémánk a finanszírozás. Ebben a négy országban a humanitárius munkánkhoz több mint 5,5 milliárd dollárra van szükség, de legalább 4,4 milliárd kell csak március végéig, hogy elkerüljünk egy katasztrófát” – húzta alá António Guterres ENSZ-főtitkár egy konferencián.

A súlyos helyzetre hívta fel a figyelmet a hétvégén Ferenc pápa is, aki – miután személyében először látogatott pápa anglikán templomba – azt mondta: a canterbury-i anglikán érsekkel szeretne még az idén ellátogatni Dél-Szudánba.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!