2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 12:55

Kifütyülték Angela Merkelt

2017. szeptember 2., szombat 18:48

Szélsőjobboldali tüntetők fütyülték ki a német kancellárt egy kampányrendezvényen. Angela Merkel arról beszélt, hogy továbbra is jó döntésnek tartja a menekültek tömeges beengedését az országba, de a határnyitást ma már nem ismételné meg. Angela Merkel kereszténydemokratái 15 százalék körüli előnnyel vezetik a felméréseket, a választás 3 hét múlva lesz.

Hazai pályán alázta Angela Merkelt a német szélsőjobb. Saját választókerületében fütyülték ki a kancellárt, miközben a tömeg fölött egy repülő az AfD plakátját húzta.

„Na, felébredtek, akik csak fütyülni tudnak. Nem hinném, hogy fütyülésből fel tudjuk építeni Németország jovőjét” – kommentálta Merkel.

A kancellárt a bevándorlási politikája miatt támadja a szélsőjobb, az aktivistáik rendszeresen balhéznak a kereszténydemokrata rendezvényeken. Merkel szerint humanitárius kötelességük volt beengedni a rászorulókat, de a tömeges bevándorlásnak vége. Az AfD nem hisz neki.

„Új németek? Azokat csinálunk mi”, „Burka? Mi a bikinit szeretjük” – ezek az AfD szlogenjei, a kampányukat pedig ugyanaz a cég irányítja, mint Donald Trumpét vagy a brit UKIP brexitkampányát.

„Angela Merkel nagyon sok mindent rosszabbul csinált, mint kellett volna. Ott volt az euróválság, az átállás atomenergiáról zöld energiára, és persze ott van a bevándorlás, a határok megnyitása. Szóval mi inkább hazaküldenénk Merkelt” – mondja Leif-Erik Holm szélsőjobbos képviselő, aki Merkel választókerületében lesz a kancellár ellenfele.

Az AfD évek óta próbál néppártosodni, és elhatárolódni a neonáciktól. Augusztus végén mégis gyűlöletbeszéd miatt indult eljárás az egyik pártvezető ellen, mert azt mondta, hogy Merkel török származású integrációs miniszterét deportálni kéne. A másik oka, hogy a szélsőjobb nem tudja átlépni a 8-10 százalékos népszerűségi küszöböt, az, hogy a németek többségének a gazdaság állapota fontosabb a bevándorlásnál.

„Túl kevés a pénz. Ez a valódi baj. Egész nap dolgozom, két munkám is van, de éppen hogy kijövünk. Ez a szomorú. Az óvodai helyek egy vagyonba kerülnek, kisgyerekkel nagyon nehéz megélni manapság” – panaszkodik egy szavazó.

A jelenlegi nagykoalíció két tagja, a Merkel-féle kereszténydemokraták és a Martin Schulz-féle szociáldemokraták májusig fej fej mellett álltak. Azóta a CDU–CSU 15 százalék előnyre tett szert. Ha most hétvégén lenne a választás, Merkel és pártja 40 százalékot szerezne, a szociáldemokraták 25 százalékot. A szélsőjobbot pedig még a szélsőbaloldali Linke is megelőzné. A választás szeptember 24-én lesz.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!