2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Kifestették a határkerítést

2017. február 27., hétfő 13:16

A határkerítés kifestésével tiltakoztak mexikói aktivisták Donald Trump falépítési tervei ellen. A demonstrálók szerint az Egyesült Államokban élő mexikóiak nem bűnözők, hanem nemzetközi dolgozók. Az amerikai elnök eközben megvédte politikáját: szerinte a határőrizet szigorodott, amióta átvette az ország vezetését.

Falfestés a határon: sajátos performansszal tiltakoztak mexikói aktivisták az ellen, hogy az amerikai elnök tovább akarja építeni a falat a mexikói határon. A tiltakozók egy hatalmas meszelővel egy üzenetet festettek a kerítésre a mexikói oldalon: Nem vagyunk sem bűnözők, sem illegálisok. Nemzetközi dolgozók vagyunk.

„Azért hajtjuk vére ezt az akciót, hogy elutasítsuk Donald Trump rasszista politikáját, és főleg a mexikói testvéreink üldözését” – így Lluvia Rocha mexikói aktivista.

A falra festett kezekkel azt jelezték, hogy a zöldhatáron át az Egyesült Államokba szökő bevándorlók is emberek.

Donald Trump még a választási kampányban tett ígéretet arra, hogy meghosszabbítja a két ország határán húzódó falat. Emellett kilátásba helyezte több millió illegális bevándorló deportálását. Szerinte minderre azért van szükség, mert a migránsok számos bűncselekményt követnek el.

Az amerikai–mexikói határ mintegy harmadán egyébként már most is kerítés húzódik. Az amerikai ABC televízió szerint ennek egy részét még Barack Obama elnöksége alatt létesítették.

A fal meghosszabbítását egy január végi kormányrendelet már elő is írta, és már meg is kezdődött az építkezés előkészítése.

„Elmondhatom, hogy az elmúlt négy hétben nagyon jól éreztem magam, és majdnem mindent megvalósítottunk, amibe belekezdtünk. A határok szigorúbbá, erősebbé váltak. Nagyon jól végezzük a dolgunkat” – mondta Donald Trump.

Előzetes becslések szerint az újabb szakasz megépítése több mint húszmilliárd dollárba kerül majd. Az amerikai elnök a költségeket eredetileg Mexikóval akarta megfizettetni. A latin-amerikai ország elnöke azonban világossá tette, hogy erre nem hajlandóak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!