2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Külföld

Kiéleződött a kurd-török konfliktus

Hadüzenettel ér fel az Eufrátesztől keletre tevékenykedő, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) parancsnoksága alatt harcoló kurd milícia (YPG) elleni támadásról szóló ankarai fenyegetőzése - mondta Núri Mehud, az SDF szóvivője csütörtökön.

  • Kiéleződött a kurd-török konfliktus

Mehud hozzátette, az ehhez hasonló török nyilatkozatok rossz irányba befolyásolják az SDF-nek az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet elleni harcát, mivel így csapatokat kell elvonnia a hadszíntérről. Kifejezte reményét, hogy az Egyesült Államok vezette koalíció - milicistákkal együtt harcoló - katonáinak a jelenléte elveszi Törökország kedvét egy esetleges offenzívától.

Az SDF csapatai eközben már bejutottak a Deir-ez-Zór tartománybeli Hadzsín városába, amely az IÁ utolsó szíriai enklávéja. A térségben már szeptember óta folynak a harcok. A brit székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) legfrissebb értesülése szerint a milíciáknak sikerült teljesen megsemmisítenie az IÁ védelmét, és csaknem 600 hadzsíni civil lakos evakuálását biztosították, akik között sok a nő és a gyerek.

Washington amerikai katonákat küldött a helyszínre, hogy ezzel elejét vegye a kurd milíciák elleni török támadásoknak.

Az Anadolu török állami hírügynökség ugyanekkor jelentette, hogy török katonai konvoj érkezett a Szíriával határos Hatay tartományba. A hírügynökség hasonló csapatmozgásokról már a hét elején is beszámolt.

Az elmúlt hónapokban a török tüzérség többször vette célba az Eufrátesz keleti partján lévő YPG-hadállásokat azzal az indokkal, hogy az YPG korábban a török-szíriai határon szolgálatot teljesítő török egységeket lőtte.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán közölte, hogy Törökország hadereje néhány napon belül hadműveletet indít Észak-Szíriában az Eufrátesz folyótól keletre, az YPG ellenőrzése alatt álló területen.

Törökország korábban két hadművelet is indított az YPG jelenlétének visszaszorítása érdekében: Eufráteszi Pajzs fedőnéven először 2016 augusztusától megtisztította északon az Azáz, Dzserablúsz, el-Báb városok alkotta háromszöget az Iszlám Államtól, valamint az YPG-től, majd idén januártól az Olajág nevű műveletben irányítása alá vonta a korábban kurdok ellenőrizte északnyugati Afrín várost és környékét.

Ankara terrorszervezetnek és biztonsági fenyegetésnek tartja a YPG-t, amely szerinte a Délkelet-Törökországban tevékeny Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezet fegyveres szeparatistáinak szíriai szövetségese. A török hatalmat azonban a szíriai kurdok térnyerése és - egyebek között katonai - megerősödése aggasztja igazán, ami az Iszlám Állam terrorszervezet ellen amerikai támogatással vívott harcok következménye.

Megfigyelők szerint Törökország attól tart, hogy a megerősödött szíriai kurdok bátoríthatják a dél-törökországi kurd lakosság függetlenedési törekvéseit.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Korrupcióval gyanúsítják az ukrán mezőgazdasági minisztert

Korrupcióval gyanúsítják az ukrán mezőgazdasági minisztert

Az ukrán korrupcióellenes ügynökség gyanúsítottként kezeli Mikola Szolszkij mezőgazdasági minisztert egy olyan nyomozásban, amely állami földek illegális megszerzésével kapcsolatos, a vizsgálat mintegy 7 millió dollár értékű ügyben folyik – jelentette kedden az ukrán média.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!