2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Kiderült, egy izraeli fiatal fenyegetőzött robbantásokkal az elmúlt hetekben

2017. március 23., csütörtök 23:11, frissítve: péntek 07:40

Mégsem antiszemita indíttatásúak voltak az amerikai zsidó központok elleni fenyegetések. Az izraeli hatóságok egy 19 éves férfit gyanúsítanak, aki izraeli–amerikai kettős állampolgár.

A brooklyni zsidó gyermekmúzeum, a tucsoni, a kaliforniai, a nevadai és a New York-i zsidó közösségi központ. Csak néhány azok közül a felekezeti intézmények közül, amelyek az elmúlt hetekben fenyegetést kaptak. A telefonos értesítések általában robbantásos merényletről szóltak. Volt olyan nap, amikor öt amerikai és egy kanadai államban lévő zsidó kulturális központot is megfenyegettek. 2017-ben eddig 128-szor kapott ilyen hívást 87 központ.

A gyanú szerint a fenyegetések mögött egy amerikai–izraeli kettős állampolgár áll, akit csütörtökön Izraelben őrizetbe is vettek. „Egy hónapnyi nyomozás után az izraeli rendőrség letartóztatta azt a gyanúsítottat, aki az egész világot érintő fenyegetések mögött áll, az egész világon fenyegetőzött, hogy iskolákat és más központokat felrobbant” – közölte Yaniv Azani, az izraeli rendőrség kiber bűnözési vezetője.

A 18, más értesülések szerint 19 éves férfi védőügyvédje szerint védence valószínűleg nem beszámítható egészségi állapota miatt. „Ennek a fiatalembernek nagyon súlyos egészségügyi problémája van, nem szolgált a hadseregben, nem járt középiskolába és általánosba sem. Ezért is lehet hatással az egészségi állapota a nyomozásra. Ez volt az egyik, amit a bíróság a rendőrségnek tanácsolt, hogy beszéljenek az orvosaival, hogy szerezzenek papírokat és vizsgálják meg az egészségi állapotát is” – nyilatkozta Galit Bash védőügyvéd.

Az amerikai szövetségi hatóságok több mint 100 esetben vizsgálták a zsidó közösségeket ért bombafenyegetéseket az elmúlt három hónapban. Az izraeli rendőrség szerint az FBI tevékenysége hozzájárult a gyanúsított letartóztatásához. Az is kiderült, a fiatal férfi felelős a 2015 januári, a John F. Kennedy reptér elleni bombafenyegetésért is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!