2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Kicsi a befolyása, nem tiltják be a német neonáci pártot

,

2017. január 17., kedd 14:14, frissítve: kedd 17:43

A berlini alkotmánybíróság elutasította az erről szóló indítványt. A döntést azzal indokolták, ugyan a párt valóban felszámolná a demokráciát Németországban, de túl kicsi ahhoz, hogy sikerrel járjon, úgyhogy nem kell feloszlatni.

A hatóságok által neonácinak tartott pártot évek óta be akarja tiltatni a német vezetés. „Ez a párt velejéig rasszista. Milliókat akar deportálni, polgárháborút szeretne. Nem ártalmatlanok. Az elmúlt húsz évben létre akarták hozni a Negyedik Birodalmat valamilyen formában. Történelmünk fényében ezt nem lehet figyelmen kívül hagyni vagy lebecsülni” – fogalmazott Hajo Funke nyugalmazott egyetemi professzor.

A német törvényhozás tartományi kamarája, a Bundesrat indítványban kérte az alkotmánybíróságot, hogy tiltsa be a Németország Nemzeti Demokrata Pártját (NPD) arra hivatkozva, hogy fel akarja számolni a demokráciát az országban. A taláros testület szerint ez igaz, de a párt túl jelentéktelen ahhoz, hogy érdemes legyen feloszlatni.

„A párt betiltását célzó indítványt elutasítottuk. Egyhangú döntésünk szerint az NPD céljai tényleg demokráciaellenesek, de jelenleg nincs elég bizonyíték arra, hogy lehetősége is lesz elképzeléseit sikerre vinni” – közölte Andreas Vosskuhle, az alkotmánybíróság elnöke.

Németországban a gyűlöletbeszédet és a náci jelképeket tiltó törvények szigorúak, azonban a politikai csoportosulásokat is egy sor jogszabály védi. A második világháború óta csak két pártot tiltottak be, az egyik a nácik utódpártja volt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!