2024. 10. 09. Szerda Dénes napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Kiborultak a migránsok, Nyugat-Európa nem Kánaán

2016. január 28., csütörtök 10:22, frissítve: csütörtök 17:28

Egyre több menedékkérő tér vissza Németországból Irakba – elmondásuk szerint hatalmasat csalódtak a nyugat-európai országban, mert nem olyan körülmények várták őket, mint azt remélték, a menedékkérelmek elbírálása pedig elhúzódott. Eközben Svédország bejelentette: 80 ezer olyan menedékkérőt toloncol ki, akiknek kérelmét tavaly elutasították.

A statisztikák szerint egyre több iraki dönt a hazatérés mellett: szeptemberben még csak hatvanan, decemberben már több mint kétszázan tértek vissza hazájukba.

A menedékkérők hatalmasat csalódtak Németországban – rájöttek, hogy a nyugat-európai ország mégsem tejjel-mézzel folyó Kánaán. „A férjem ötlete volt, hogy odamenjünk, mert látta, hogy mások is ezt teszik. De Németországban a helyzet sokkal rosszabb volt, mint itt. Három hónapig voltunk ott, és semmink sem volt. Az étel rossz volt és kevés. Egy szelet hideg kenyeret adtak meg sajtot és uborkát. Hogyan éljük át a hideg telet ilyen ételekkel? A gyerekeink sírtak az éhségtől, 11 ezer dollárunk ment el, és végül üres kézzel tértünk vissza” – mesélte egy kurd nő.

A visszatérő migránsokat frusztrálta a menedékkérelmek elbírálásának elhúzódása, a zsúfolt szállás – azaz a mindennapi realitás. „Sajnos nem azt tapasztaltam, amiről álmodtam. Azért mentem oda, hogy éljek, de ehelyett kezdtem elveszíteni az életem. Depressziós lettem, úgyhogy a visszatérés mellett döntöttem. Európában nem is léteznek emberi jogok, amikről annyit beszélnek” – vélte egy kurd férfi.

Vannak olyan migránsok is, akiknek kényszerből kell majd hazajönniük. A svéd belügyminiszter szerint országa 80 ezer olyan menedékkérőt toloncol ki, akiknek tavaly elutasították a menedékkérelmét. A kitoloncolás végrehajtására külön charterjáratokat bérelnek majd, a folyamat azonban még így is évekig eltarthat.

Az önkéntes visszatérések és a kitoloncolások ellenére még mindig jóval nagyobb a forgalom a másik irányba, azaz többen vannak azok, akik Nyugat-Európába szeretnének menni.

A hatalmas tömeg miatt a macedón–szerb határ közelében dugó alakult ki, ezért a macedón hatóságok szerda délután lezárták a határt. Csütörtök reggelre azonban feloldották a zárat – a Szíriából, Irakból vagy Afganisztánból érkezők tehát folytathatják útjukat Ausztria vagy Németország felé.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!