2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Kettő plusz egy lehetősége maradt a CSU-nak

Komoly veszteségeket szenvedett, szavazóinak egytizedét elvesztette a bajorországi tartományi választáson a kormányzó CSU. A jobbközép pártból kiábrándult választók baloldalon a Zöldekre, jobboldalon a bevándorlás-ellenes Alternatíva Németországnak (AfD) pártra voksoltak.

  • Kettő plusz egy lehetősége maradt a CSU-nak

Az emberek elégedetlenek a berlini nagykoalíció munkájával, az uniópártokon belüli folyamatos csatározásokkal – ezzel magyarázható a CSU gyenge szereplése a bajor választásokon, ismertette a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója. Molnár Tamás Levente a Hír TV-nek azt is megjegyezte, „nem igazán jött be az sem”, hogy a bevándorlásellenes AfD-től átvettek retorikai elemeket, főként a menekült- és migrációspolitika kapcsán, ellenben sok más témát nem érintettek.

A Zöldek a korábbi idealizáló-moralizáló politikai stílusuktól viszont el tudtak rugaszkodni, realista irányvonalat képviseltek, sok, a bajorok számára fontos témát felkaroltak, az AfD pedig alapvetően az uniópártokon belüli vitákból tudott profitálni – tette hozzá a szakértő.

A Külügyi és Külgazdasági Intézet munkatársa szerint a CSU vagy összeáll a szabad választókkal (kiábrándult CSU-sok), és egy polgári konzervatív kormánykoalíciót hoz létre, esetleg kiegészülve a liberálisokkal, vagy a Zöldekkel állnak össze, ami politikailag kevésbé passzolna össze.

Merkelék miatt büntették a CSU-t?

A CSU vezetői nem titkolták, hogy tisztában vannak azzal, hogy saját választóik a szövetségi kormánnyal való elégedetlenségük miatt büntették meg őket.

„Mi a magunk részéről mindent meg fogunk tenni, hogy a nagykoalíció folytassa a munkáját, és hogy stabil kormányzat maradjon a tegnap óta megjelent badarságokkal ellentétben” – mondta Horst Seehofer, német belügyminiszter.

Több elemzés már temette a német nagykoalíciót. Annak minden tagja folyamatosan amortizálódik a kényszerszövetségben: a CDU-t közel egymillió szavazója hagyta ott a tavalyi választásokon Merkel migrációs politikája miatt, a CSU-t most érte el az ítélet, vélhetően a CDU-val folytatott parttalan vitái miatt, a szociáldemokraták pedig nem érték el a 10 százalékot sem.

„Az eredményünk kiértékelését el fogjuk végezni. Meg kell vizsgálnunk, hogyan lehet sikeresen részt venni a nagykoalícióban. Ennek módjait fogjuk keresni” – mondta Andrea Nahles, a Szociáldemokrata Párt elnöke.

A német kancellár az eredményekre reagálva azt mondta: a politikusokba vetett bizalmat vissza kell szerezni.

„Az eredmények azt mutatják, hogy még a legjobb gazdasági adatokkal, a majdnem teljes foglalkoztatottsággal, ami Bajorországra jellemző, még mindig nem elég az embereknek, ha a legfontosabb, a bizalom hiányzik. A képviselőkbe vetett bizalom. Visszanézve azt, hogy hogyan alakítottunk kormányt, és hogy milyen volt az elmúlt 1 év, el kell fogadnunk, hogy nagyon nagy mértékben veszítettünk bizalmat. Ez a koalíció pártjainak is jelzés, akiktől egyébként szoros együttműködést várnak el, és valamilyen szinten ez is az oka annak, hogy a nagykoalíció nem tudta végigvinni azt, amit szeretett volna. Az én leckém kancellárként ebből az, hogy mindent meg kell tennem azért, hogy ezt a bizalmat visszaszerezzük, és hogy az emberek lássák a munkánk eredményét” – mondta Angela Merkel.

A választás a kis pártoknak kedvezett, és bár az Alternatíva Németországnak párt nem tudta megugrani az országos átlagát, történetük során először jutottak be a bajor parlamentbe.

„Azt gondolom, hogy sokat segített nekünk a CSU elrontott politikája. Ellopták a mi programunkat, mi ítéltük el ugyanis először az ellenőrizetlen bevándorlást, aztán ugyanők náciknak neveztek minket. Ezen a szitán most átláttak az emberek” – mondta Alexander Gauland, az AfD társelnöke.

Angela Merkel CDU-jának testvérpártja, a CSU évtizedek óta kormányozza Bajorországot, ám ezúttal elveszti többségét a müncheni törvényhozásban. Mégis lesz egy kis, de elegendő konzervatív csoport, amelynek segítségével megtarthatják a kormányzást, és nem kényszerülnek együttműködésre a hirtelen újra népszerűvé vált Zöldekkel.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!