2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 23:50

Kétszer is bekérették a nagykövetet

2015. október 6., kedd 12:58, frissítve: kedd 19:27

Törökország kétszer is bekérette az orosz nagykövetet, és magyarázatot követel a légtér hétvégi megsértése miatt. A NATO főtitkára a hadműveletek leállítását követeli Moszkvától. Az oroszok múlt szerdán kezdték támadni Szíriában az Iszlám Állam állásait, de a Nyugat szerint a gépek a szír ellenzék csoportjait is célba vették.

Az orosz harci gépek egy szíriai katonai bázisról szállnak fel, akcióikat a gépek aljára szerelt kamerákkal rögzítik. A moszkvai hadügy szerint hétfőn tizenöt bevetést és tíz légicsapást hajtottak végre a közel-keleti országban az Iszlám Állam állásai ellen, Idlib, Homsz és Aleppó térségében húsz tankot és az iszlamisták három rakétakilövőjét semmisítették meg.

Egy amatőr videó örökítette meg az észak-szíriai térségben az egyik orosz légi támadást. Készítője azt mondja, hogy a felvételen az orosz légierő civileket támad.

A hadműveletek alatt az oroszok hétvégén megsértették Törökország légterét. Az orosz védelmi tárca szerint véletlen esetekről van szó. „Amint látják a térképen, a hejmimi légibázis a szír–török határ közelében van, körülbelül 30 kilométeres távolságra. Bizonyos légköri viszonyok között a gépek észak felől közelítik meg a repteret. Az incidenst nem kívánatos időjárási helyzet okozta. Ne keressenek összeesküvésit itt” – mondta a moszkvai védelmi minisztérium szóvivője, s hozzátette, hogy nem az ő kötelékükbe tartozik az az azonosítatlan MiG–29-es gép, amely vasárnap két török F–16-os vadászrepülőt kényszerített visszafordulásra.

A két eset miatt az ankarai vezetés kétszer is bekérette az orosz nagykövetet. Az amerikai kormány elítélte az orosz lépéseket. „A török légtér megsértése mutatja a konzultációk és az önuralom fontosságát. Őszintén szólva ezeket a határsértéseket meggondolatlannak, veszélyesnek, provokatívnak tartjuk. Baleseteket okozhatnak, kockáztatják a pilóták életét Törökországban és máshol is. Nagyon aggódunk emiatt” – mondta az amerikai külügyi tárca szóvivője.

A határsértést elfogadhatatlannak nevezte a NATO főtitkára is, és magyarázatot követel. „Szerintem nagyon fontos, hogy minden ország megértse az államok határának és légterének tiszteletben tartását. A szíriai helyzet nagyon törékeny, sok különböző csoport harcol. Minden NATO-tagállam az Iszlám Állam ellen harcol, nagyon aggódom amiatt, hogy az orosz légierő nem kizárólag az IÁ-t támadja, hanem más ellenzékieket is, olyanokat, amelyek az Aszad-rezsim ellen harcolnak. Ezek sok civil életét is követelték” – mondta Jens Stoltenberg.

Az észak-atlanti szövetség ezért azt is követeli, hogy állítsák le az orosz légitámadásokat. Moszkva ugyanakkor továbbra is azt állítja, hogy a múlt szerdán kezdődött hadműveletek csak az Iszlám Állam és más iszlamista fegyveres csoportok ellen irányul.

Hírszerzési adatokat kérnek

Az oroszok hírszerzési adatokat kérnek az amerikaiaktól az Iszlám Államról. Moszkva szerint az Egyesült Államok vezette koalíciónak át kellene adnia a muszlim terrorszervezet szíriai állásairól szóló titkosszolgálati értesüléseket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!