2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 10:55

Külföld

Kétmillárdos óvadékért engedték el a Huawei igazgatóját

Óvadék ellenében szabadlábra helyezték február 6-áig a múlt héten elfogott kínai távközlési cég pénzügyi igazgatóját. A 46 éves nőt több mint 2 milliárd forintos óvadék letétele után engedték el. A Huawei globális pénzügyi igazgatójának amerikai kiadatásáról február hatodikán dönt a bíróság.

  • Kétmillárdos óvadékért engedték el a Huawei igazgatóját

Harmadszorra is összeült az a vancouveri bíróság, ami a Kanadában letartóztatott egyik távközlési vállalat pénzügyi igazgatójának ügyében hivatott dönteni. Meng Van-csout az amerikai hatóságok kérésére december 1-jén tartóztatták le miközben egy Hongkongból érkező repülőgépről átszállt Vancouverben. Az Egyesült Államok ügyészsége azzal vádolja a Huawei globális pénzügyi igazgatóját, hogy a Skycom nevű hongkongi fedőcégen keresztül üzletelt 2009 és 2014 között Iránnal, s így megsértette a Washington, illetve Brüsszel által elrendelt büntetőintézkedéseket.

A pénzügyi igazgatót a vancouveri bíróság tízmillió kanadai dollár vagyis több mint kétmilliárd forint óvadék fejében bocsátotta szabadon. Így szabadlábon védekezve várhatja meg annak az eljárásnak a végét, amelyben az Egyesült Államok számára történő kiadatásáról döntenek. A nő elfogásának és fogvatartásának körülményei diplomáciai vihart kavartak az Egyesült Államok, Kanada és Kína között.

Ez nem tűnik egy igazságos helyzetnek legalábbis jogi szempontból. Az igazság gyakran nem egyenlően oszlik el azok között a személyek között, akik úgy döntenek, hogy meghatározott dolgokat céloznak meg. És nem hiszen, hogy baleset lenne az, hogy időről-időre ilyen dolgok történnek. Biztos volt olyan, hogy máshol is tranzitban volt, de ennek akkor kellett megtörténnie, amikor Hszi-csiping elnök Trump elnökkel találkozott– véli Edward Lehman szakértő, a Társadalom Tudományok Kínai Akadémiája tagja. Mások politikai emberrablásról beszélnek.

Politikai döntés volt a letartóztatása. Nem Vancouver-be ment -vannak ott lakásai, de nem akart ott maradni, a tranzitban volt. Nagyon szokatlan egy ilyen helyzet. Tényleg arra sarkall, hogy rákérdezzünk a politikai indíttatásra. És akkor el kell kezdenünk a motivációkat kutatni - ki volt érintett és miért– mondta Rick Dunham, a Tsinghua Egyetem igazgató-helyettese. Közben Kínában egyelőre tisztázatlan okok miatt őrizetbe vették Michael Kovrig volt kanadai diplomatát.

Az Egyesült Államokat aggasztják azok a jelentések miszerint egy kanadai állampolgárt őrizetbe vettek Kínában. Arra szólítottuk fel Kínát, hogy fejezze be az önkényes letartóztatásokat és tartsa tiszteletben minden személy szabadságát és védelmét a nemzetközi jog és konzuli vállalások szerint– nyilatkozta Robert Palladino az Egyesült Államok helyettes külügyi szóvivője.

Az ottawai kormány szerint azonban nincs közvetlen kapcsolat a kínai vállalat pénzügyi igazgatójának és a kanadai exdiplomata letartóztatása között. A Huawei globális pénzügyi igazgatójának február 6-án kell ismételten megjelennie a bíróság előtt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Kivonja katonáit Nigerből az Egyesült Államok

Kivonja katonáit Nigerből az Egyesült Államok

Megállapodás született az Egyesült Államok és Niger között az afrikai országban állomásozó amerikai katonák kivonásáról - közölte az ügyet ismerő forrás a Reuters hírügynökséggel pénteken, miután Kurt Campbell amerikai külügyminiszter-helyettes a nigeri vezetéssel tárgyalt.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!