2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Két tűz közé szorultak a civilek

2016. október 28., péntek 12:49, frissítve: péntek 12:49

Az ENSZ szerint az idei év legnagyobb humanitárius válsága fenyegeti Észak-Irakot, ha megkezdődik Moszul ostroma. Az Iszlám Állam kezében lévő milliós nagyvárost az iraki hadsereg és szövetségesei ostromolják.

Két tűz közé szorultak az Észak-Irakban élő civilek. Az Iszlám Állam ellen az iraki kormányerők, a szövetséges síita milíciák és a kurd pesmerga harcosok együtt indítottak összehangolt támadást, Moszul felszabadítására. A város környéki települések nagy részéről már kiűzték a terrorkalifátus harcosait, ezért sokan – szunnita arabok és kurdok, valamint keresztények és jezidik – már hazatérhettek otthonaikba. A tragédia veszélye azonban még nem múlt el.

„Moszulban a lehető legrosszabb forgatókönyv valósulhat meg, ahol több mint egymillió ember életére is hatással lehetnek a harcok. Az ENSZ arra számít, hogy a moszuli segítségnyújtás az év legbonyolultabb és legnagyobb humanitárius akciója lesz” – mondta Lise Grande, az ENSZ iraki humanitárius főszervezője.

Ha az ostromlók betörnek a városba, a becslések szerint 200 ezren is útra kelhetnek. Az ENSZ 80 ezer ember ellátására készül fel az új sátortáborokban. Sokan Törökországba szökhetnek át, hogy onnan Európába jussanak. Moszulból egyelőre alig 10 ezren menekültek el. Többen azért nem mernek, mert ha a menekülőket elkapják az Iszlám Állam harcosai, akkor elképesztő brutalitással végzik ki őket. A moszuliakat élő pajzsként akarják felhasználni. Azt még nem tudni pontosan, hogy az amerikai, brit és francia bombatámadások hány áldozatot követeltek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!