2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Két hónapot adtak Magyarországnak Brüsszelből

2017. február 15., szerda 17:04, frissítve: szerda 18:26

Magyarországgal szembeni kötelezettségszegési eljárásokról döntött az Európai Bizottság – az uniós testület szerint a magyar kormány huzamosabb ideje nem tett eleget a zajvédelem csökkentése érdekében, illetve hátrányos helyzetbe hozza az import árukat a kiskereskedelemben előírt kötelező árréssel.

Tavaly áprilisban kérte először az Európai Bizottság Magyarországot arra, hogy készítse el a zajszennyezettségének csökkentését célzó szabályoknak megfelelő stratégiai zajtérképeket és cselekvési terveket.

Erre azért van szükség, mert a légszennyezés után a korai halálozás második leggyakoribb oka a közlekedési forgalomból vagy például építkezésekből eredő környezeti zaj.

A bizottság szerint bár történt előrelépés, a megtett magyar intézkedések hiányosak. Magyarországnak most két hónapja van a hiányok pótlására, ellenkező esetben az Európai Bíróság előtt folytatódik az ügy.

Egy másik ügyben is sérti az EU-s jogot a magyar szabályozás. Egy új törvény arra kötelezi a kiskereskedőket, hogy a hazai és az import mezőgazdasági és élelmiszeripari termékekre egységes árrést alkalmazzanak, noha az import költsége nagyban függ az árfolyam-ingadozástól.

Ezzel a belföldi termékeket előnyben részesítik, ez viszont ellentétes az áruk szabad mozgásának alapelvének. Magyarországnak két hónapja van arra, hogy válaszoljon Brüsszel kifogásaira.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!