2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Két font, és lehet, kevesebb áldozatot követel a toronytűz

2017. június 17., szombat 17:12, frissítve: szombat 18:09

A szerdai londoni toronyháztűznek 88 halálos áldozata lehet, a rendőrség szerint 30 holttestet találtak meg, és további 58 embert eltűntként tartanak nyilván, akikről feltételezik, hogy meghaltak. Ezt a rendőrség szóvivője közölte szombat délután. Egy oknyomozó riport azt derítette ki, hogy a toronyház felújításakor egy nem tűzálló burkolatot választottak, mely 2 fonttal olcsóbb volt a tűzállónál. Az épület ezért tudott 3 óra alatt teljesen leégni.

Gyászszünettel kezdődött Erzsébet királynő hivatalos szülinapi ünnepsége. A brit nemzetközösség katonai parádéján a manchesteri terrortámadás és a londoni tűzvész áldozataira emlékeztek. A királynő korábban egy merőben szokatlan közleményt adott ki.

„Nehéz nem törődni nemzetünk lesújtott hangulatával” – kezdte Erzsébet királynő, aki nyíltan a változást követelők oldalára áll. Erzsébet királynőnek gyakorlati hatalma nincs, de a személye jelképes lehet a tüntetőknek.

Fél nappal korábban elkeseredett tiltakozás volt a kensingtoni kerületi tanács bejáratánál. Ez az a londoni kerület, ahol szerdán leégett a Grenfell Tower toronyház, és a környékbeliek azt akarják elérni, hogy az önkormányzatot zárják ki a szerencsétlenség vizsgálatából. A lakók ugyanis az elmúlt 2 évben nyolcszor kértek segítséget a tűzveszélyes épület átalakításához, de a tanács nem foglalkozott velük, és a tüntetők szerint most az önkormányzatnak a vizsgálati eredmények eltussolása lenne az érdeke.

„A legfontosabb, hogy minél hamarabb elkezdjük az érintett emberek életének a helyreállítását. Úgy kell dolgoznunk, mintha a saját családtagjainkról lenne szó, nincs idő arra, hogy a szokásos bürokratikus útvesztőben elvesszünk. Ezzel párhuzamosan pedig a lehető legalaposabb vizsgálatot kell lefolytatnunk, aminek az összes hasonló lakóépület átvizsgálása része kell hogy legyen” – mondta Nick Hurd, a vizsgálatot felügyelő miniszter.

Az biztos, hogy ha a tűz egy héttel korábban van, Theresa May most nem lenne miniszterelnök. A tüntetők válogatott sértéseket kiabáltak neki, amelyek közül a legenyhébb az volt, hogy „gyáva féreg”. May ezután nem is állt ki a választók elé, csak a Reutersnek adott egy előre megbeszélt interjút, melyben 5 millió font segélyt ígért a rászorulóknak.

„Biztosítani szeretnénk ezeknek az embereknek az elhelyezését, lehetőleg helyben vagy a szomszédos negyedekben. Lehet, hogy néhányan London más részeire szeretnének menni, mert ott vannak a barátaik, rokonaik. Gondoskodunk arról, hogy három héten belül új lakást kapjanak, és legyen hova hazamenniük” – mondta Theresa May.

A The Guardian kutatásai alapján a tűz gyors terjedését az okozta, hogy a toronyház két évvel ezelőtti felújításakor a kivitelező két lehetőség közül az olcsóbb, de gyúlékony, alumínium kompozit külső burkolatot választotta. A tűzálló kivitel négyzetméterenként két fonttal lett volna drágább. A kivitelező a honlapján azzal hirdeti magát, hogy több mint 400 toronyházat újítottak már fel.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!