2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Fidesz-KDNP kampánynyitója 14:30

Két éve lőtték agyon Putyin legfőbb bírálóját

2017. február 26., vasárnap 14:51, frissítve: vasárnap 18:00

Több ezren vonultak utcára Moszkvában Borisz Nyemcov meggyilkolásának második évfordulóján. Az orosz ellenzéki vezető volt Vlagyimir Putyin elnök leghangosabb bírálója. A merénylettel öt csecsen férfit vádoltak meg, de párttársai szerint a gyilkosságot Putyin rendelte meg.

„Putyin nélküli Oroszországot!”, „El a kezekkel Ukrajnától!” – ezeket a mondatokat skandálta az a több ezer orosz ellenzéki tüntető, aki Borisz Nyemcov meggyilkolásának második évfordulóján vonult fel Moszkvában. Nyemcov volt Vlagyimir Putyin elnök leghangosabb bírálója, utolsó napjaiban az ukrajnai háború miatt szervezett tüntetést az államfő ellen.

„Nyemcovot azért ölték meg, mert leleplezte Putyint, több jelentést is írt róla. Méltó politikai ellenfele lett volna Putyinnak” – fogalmazott egy tüntető.

Az ellenzéki politikust a Kreml közvetlen szomszédságában gyilkolták meg fényes nappal: 2015. február 27-én ukrán barátnőjével sétált, amikor támadói hátulról lelőtték, majd gyorsan elmenekültek a helyszínről. A merénylettel öt csecsen férfit vádoltak meg. Nyemcov párttársai szerint a gyilkosságot Putyin rendelte meg, hogy elhallgattassa az ellenzéki politikust.

Nyemcov közvetlenül lelövése előtt azon dolgozott, hogy nyilvánosságra hozza a kelet-ukrajnai orosz beavatkozásról szóló bizonyítékait. Moszkva máig tagadja, hogy aktívan részt vett az ukrajnai polgárháború kirobbantásában.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!