2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Keserű győzelem

2017. szeptember 25., hétfő 11:16, frissítve: hétfő 11:24

A kormányzó kereszténydemokraták úgy nyerték meg a parlamenti választásokat Németországban, hogy elvesztették minden hatodik szavazójukat.

Angela Merkel negyedik kancellári ciklusát kezdheti meg, de a választók egyértelműen üzentek: bevándorláspolitikája megosztottságot okozott a német társadalomban. A CDU/CSU pártszövetség a voksok 33 százalékát szerezte meg, míg nemcsak bekerült, de egyből a harmadik erővé is vált a Bundestagban az új, bevándorlásellenes párt, az Alternatíva Németországnak 12,6 százalékkal. A szociáldemokraták lejtmenete tovább tart, 20,5 százalékos eredményük történelmi mélypont. A párt az új parlamentben ellenzékben kívánja folytatni, nem alkot újra nagykoalíciót Merkellel. Ez azt jelenti, hogy a kancellár asszonynak a választáson negyedik helyezett szabad demokratákkal és az ötödik Zöldekkel kell egyezkednie, csak velük lehet meg a többsége a parlamentben.

A koalíciót alkotó pártok, a CDU, a szabad demokraták és a zöldek – hivatalos színei alapján csak jamaicainak nevezett – szövetségét nehéz lesz tető alá hozni. A pártok programjai jelentősen eltérnek. Feledy Botond külpolitikai szakértővel elemeztük a német belpolitikai helyzetet.

Berlinből Diseri Dóra tudósított.

Brüsszelből Arató Lászlót kapcsoltuk, aki elmondta, hogyan fogadták a német választások eredményét az uniós vezetők.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!