2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Kerítés húzhatnak fel az osztrákok a magyar határnál

,

2016. július 22., péntek 07:00, frissítve: péntek 14:54

Kerítés építését készítik elő az osztrák–magyar határon – erősítette meg a burgenlandi rendőrség szóvivője a Hír TV-nek.

Helmut Greiner azt mondta: már a szerződéseket is elkezdték aláírni azokkal a földtulajdonosokkal, akiknek a telkén húzódhat majd a határzár. A szóvivő kijelentette, hogy a kerítést néhány nap alatt is képesek felépíteni, ha a menekülthullám eléri a tavalyi nagyságrendet. A kerítés hosszáról szóló híreket azonban nem erősítette meg.

– Már folyamatban vannak az előkészületek egy kerítés építésére. Azt nem tudom megerősíteni, hogy hány kilométeren folynak az előkészületek. Több olyan térség van Burgenlandban, ahol már zajlanak az előkészületek a telektulajdonosokkal egy kerítés felépítésére. Annyit tudok mondani, hogy folynak a tárgyalások, de még nem írtak alá szerződéseket, pontosabban néhányat már aláírtak, de nem több százat.
És azt sem tudja megerősíteni, hogy 100 kilométer hosszú lenne a kerítés?
– Nem, semmiképpen sem 100 kilométer hosszú.
És mennyi időbe telne a kerítés felépítése szükség esetén?
– Annyit mondhatok, hogy néhány napba. Erre akkor lehet szükség, ha esetleg ismét annyian jönnek majd, mint tavaly. Csak ebben az esetben kerülne sor arra, hogy néhány napon belül kerítéseket állítsunk fel biztonsági intézkedésként. Arról a politikusokat kell megkérdezni, hogy a kerítésépítést pontosan mikor rendelhetik el – mondta Helmut Greiner.

Ausztria eddig csak a szlovén határnál épített kerítést, az nem éri el a 4 kilométert. Bécs idén jelentősen szigorította menekültpolitikáját, legfeljebb 37 500 migránsnak hajlandó menedéket adni. Most naponta 20-30 menekült érkezik Ausztriába Magyarországon keresztül.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!