Kényes információik lehetnek Trumpról az oroszoknak

NT, KK, 2017. január 11., szerda 07:47, frissítve: szerda 12:29
Kompromittáló személyes és pénzügyi információik lehetnek Donald Trumpról az oroszoknak a CNN szerint. Az amerikai hírtelevízió ezt arra hivatkozva közölte, hogy értesülései szerint a Trumpnak bemutatott hírszerzési jelentéshez csatoltak egy erről szóló kétoldalas jegyzetet. Ebből az is kiderül, hogy a Kreml már több mint öt éve támogatja Trumpot, a megválasztott elnök belső körét pedig folyamatosan információkkal látja el ellenfeleiről. Moszkva tagad.

James Clapper nemzeti hírszerzési igazgató, John Brennan, a Központi Hírszerző Hivatal (CIA) igazgatója, James Comey, a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) és Mike Rogers, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) vezetője pénteken tájékoztatta Trumpot az amerikai elnökválasztási folyamatba való állítólagos orosz beavatkozásról.

„Ezek az állítások egy kétoldalas dokumentumban vannak összegyűjtve, amely egy korábbi brit hírszerző harmincöt oldalt kitevő feljegyzései alapján készültek. A brit hírszerző munkásságát az amerikai hatóságok megbízhatónak tartják. Az FBI vizsgálatot kezdeményezett az ügyben, hogy az információk hitelesek-e; ezek az állítások orosz forrásokon alapulnak” – közölte Jim Sciutto, a CNN nemzetbiztonsági szakártője.

A jelentés szerint Trump perverz szexuális aktusokban vett részt Moszkvában, és ezt az orosz titkosszolgálat is megfigyelte. A dokumentum állítása szerint a megválasztott amerikai elnök szentpétervári orgiákon is jelen volt, de a szemtanúkat elhallgattatták. A kétoldalas összegzés emellett olyan állításokat is tartalmaz, hogy a kampányban Trump emberei folyamatos kapcsolatban álltak közvetítőkön keresztül az orosz kormánnyal.

Donald Trump Twitter-bejegyzésében hazugságnak és politikai boszorkányüldözésnek nevezte az orosz beavatkozást. Kampányfőnöke is visszautasítja a vádakat. „Senki sem vizsgálta meg őket, névtelen, hangtalan források” – reagált Kellyanne Conway főtanácsadó.

A megválasztott elnök szerdán áll először a nyilvánosság elé, hogy sajtótájékoztatót tartson, vélhetően ez a téma is szóba kerül majd.

A Kreml szóvivője bejelentette: Moszkvának nincsenek kompromittáló anyagai sem Donald Trumpról, sem volt választási ellenfeléről, Hillary Clinton egykori külügyminiszterről.

Plágiumvád

Közben plágiummal vádolják Monica Crowley biztonságpolitikai szakértőt, akit Donald Trump a Nemzetbiztonsági Tanács stratégiai kommunikációs vezetőjének jelölt. Crowley korábban a Fox televízió kommentátora volt.

A Politico című lap szerint a nő az amerikai–kínai viszonyról írt doktorijában plagizált, több mint tizenkét bekezdését mástól vette át, néha szinte szó szerint. Ezután a CNN átnézte Crowley „Mi a csuda történt?” című 2012-es könyvét, és kiderítette, a szerző több mint 9tven bekezdést emelt át szinte szóról szóra újságcikkekből, honlapokról, de még a Wikipédiáról is. A kiadó kivonja a könyvet a forgalomból.

hirdetés
Legfrissebb
Legolvasottabb
hirdetés