2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Híradó 12:00

Keményen beszabályoznák a készpénzforgalmat

2016. február 12., péntek 18:06, frissítve: péntek 18:06

Három hónapos ultimátumot adott az EU tanácsa Görögországnak a határvédelem megerősítésére. Ellenkező esetben a tagállamok akár 2 évre is visszaállíthatják a belső határellenőrzést. Brüsszel a névtelen átutalásokat és az illegális készpénzforgalmat is korlátozni akarja. A pénzügyminiszterek mai ülésén döntés született arról is, hogy egységesítik a pénzmosással kapcsolatos szabályozásokat és megvizsgálják az 500 eurósok használatának esetleges korlátozását.

A terrorizmus pénzügyi támogatásának ellehetetlenítésével kapcsolatban gyors intézkedések mellett döntöttek az uniós pénzügyminiszterek. Várható, hogy pár hónapon belül módosítanak több jogszabályt, amelyek most még lehetőséget biztosítanak tiltott készpénzforgalomra, illetve a névtelen átutalásokra.

„Beszéltünk a bizottság cselekvési tervéről, amely ebben a hónapban jelent meg és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem erősítését célozza. Egyetértettünk abban, hogy haladéktalanul folytatni kell azoknak az intézkedéseknek a végrehajtását, amelyek a terrorizmus pénzügyi finanszírozása elleni cselekvési tervben vannak. A tanács felkérte a bizottságot, hogy vizsgálja meg a pénzkezelési korlátozások lehetőségét, illetve a készpénzes fizetések szigorítását bizonyos küszöbhatár felett. Felkértük a bizottságot arra is, hogy az Európai Központi Bankkal együtt vizsgálják meg a lehetséges intézkedéseket a nagy címletű bankjegyekkel, különösen az 500 eurós címlettel kapcsolatban” – közölte Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter.

Az ötszáz eurósok kapcsán azért fogalmazódtak meg komoly aggodalmak, mert ez a címlet alkalmas arra, hogy kis mennyiségben is komoly összegekhez juttassa a terroristákat, ráadásul a bankjegyek nem köthetők személyekhez. A pénzügyminiszterek felkérték a tagállamokat, hogy hatékonyabban működjenek együtt a pénzügyi információcserében, ezen túl várható a jogszabályok egységesítése is.

„Javasolni fogjuk a tagállami szabályozások összehangolását a pénzmosással kapcsolatos bűncselekmények meghatározására és büntetésére. Ma már minden tagállamban illegális a pénzmosás, de a pénzmosás definíciója és az alkalmazott szankciók között van különbség. Ezek a különbségek megakadályozzák a határokon átnyúló rendőrségi és igazságszolgáltatási együttműködést ezen a téren. Az a célunk, hogy 2016 végéig benyújtsuk az erre vonatkozó módosítási javaslatot, hogy változtatni tudjunk ezen a helyzeten” – ismertette Valdis Dombrovskis, az euróért és szociális párbeszédért felelős biztos.

Az EU tanácsa ma döntést hozott arról is, hogy három hónap haladékot adtak Görögországnak arra, hogy erősítse meg a határai védelmét. Ellenkező esetben a tagállamok hosszabb időre, akár két évre is visszaállíthatják a belső határellenőrzést. A döntést az athéni vezetés heves tiltakozása ellenére fogadták el a tagállamok. A Nemzetközi Migrációs Szervezet szerint év eleje óta több mint 70 ezer menekült érte el a görög partokat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!