2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

CPAC Magyarország 2024 03:40

Kelet–nyugat ellentét a kvóták miatt

2017. július 27., csütörtök 14:59, frissítve: csütörtök 16:19

Mélyül az ellentét Kelet- és Nyugat-Európa között a menekültkvóták miatt. A cseh kormány megvédi magát az Európai Bíróságon.

Amikor az indokot nem mondják címmel közölt véleménycikket a szlovák Pravda a szerdai európai bírósági határozat után. A szerző Marián Repa emlékeztet rá, hogy két éve folyik vita Kelet- és Nyugat-Európa között a migrációs kvóták miatt, de a politikusok ahelyett, hogy közös megoldást találnának, folyamatosan mélyítik az ellentéteket. A cikk szerint, ha Szlovákia úgy viselkedett volna, mint a balti államok, melyek elfogadták a kvótákat, de direkt rossz körülményeket teremtenek a migránsok számára, hogy azok inkább máshova menjenek, akkor most a jófiúk táborát erősítené az ország. A szerző Angela Merkelt hibáztatja, aki kinyitotta az ajtót a migránsok előtt, majd amikor úgy érezte, hogy Németország nem bírja tovább kezelni az ígéret földje státuszt, kvótákat erőltetett a többi európai országra.

Főtanácsnok: a szlovák indítványt a kvóta ügyben el kell utasítani – számol be a Hospodarske Noviny. Az üzleti lap idézi Yves Bot tanácsnokot, aki szerint Szlovákia beadványa a szolidaritás alapelvével szembe megy. Ezért az Európai Bíróságnak azt javasolja, hogy vessék el a szlovák és magyar beadványt. Az írás emlékeztet, hogy Szlovákia először 2015 decemberében indított pert a migránsok ügyében. A kvótarendszer miatt másnap Magyarország is hasonlóan tett. A kvótarendszerrel kapcsolatban a szlovák kormány jelezte, hogy nem hatásos és nem megfelelő, a kvóták kiosztása politikai alapon történt.

Nem lesznek meg a migrációs kvóták címmel közölt cikket a cseh Dnes. A lap idézi Milan Chovanec belügyminisztert, aki a Twitteren reagált arra, hogy szerdán az Európai Bizottság egy hónapot adott Budapestnek, Varsónak és Prágának, hogy az indoklással ellátott véleményeknek megfelelően lépéseket tegyenek jogi kötelezettségeik teljesítése érdekében, ellenkező esetben a Bizottság az Európai Bírósághoz fordulhat. Chovanec azt írta: nem tehetünk mást, megvédjük magunkat a Bíróságon. A lapban megszólal a liberális Civil Demokrata Párt elnökhelyettese is, aki szerint nincs jogalapja az EU-nak arra, hogy szuverén államokra erőltessék a menekültek befogadását, a kvótarendszer alapján, amiről már többször kiderült, hogy rosszul működik és az európai normákkal megy szembe. Alexander Udzhenija szerint a Bizottság a visegrádi négyeket akarja beállítani a kvótarendszer bukásának felelőseként.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!