2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Európai Híradó 04:00

Külföld

Kelet-Jeruzsálem lenne a palesztin állam fővárosa

A palesztin állam megteremtését célzó határozattervezetet fogadott el Kairóban az Arab Liga. A dokumentumot a napokban terjesztik majd az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé. A tervezet szerint a palesztin állam az 1967-es határok mentén jönne létre, fővárosa Kelet-Jeruzsálem lenne. Izrael 1967 óta megszállás alatt tartja ezeket a területeket. A palesztinok azt szeretnék, hogy Izrael 2016 végéig vonuljon ki ezekről a területekről.

A világ egyik legrégebbi városának, Jeruzsálemnek a keleti része az elmúlt hetekben ismét összecsapások színhelye volt, néhány éven belül azonban a jövőbeni palesztin állam fővárosa lenne. Többek között ezt javasolja az Arab Liga külügyminiszterei által jegyzett határozattervezet, amelyről szombaton született döntés Kairóban. A dokumentumot néhány napon belül terjeszthetik az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé.

„Az arab határozattervezet biztosítani kívánja egy palesztin állam megteremtését Kelet-Jeruzsálem fővárossal, az 1967 június hatodikai határokon belül. Emellett egy konkrét időkeretet is javasolunk ennek végrehajtására” – nyilatkozta Mahmúd Abbász palesztin elnök.

A palesztin állam Gáza, Ciszjordánia és Kelet-Jeruzsálem területén jönne létre. Izrael az 1967-es háborúban elfoglalta ezeket a területeket. Gázából 2005-ben kivonult, Ciszjordániát és Kelet-Jeruzsálemet viszont továbbra is megszállva tartja, az ENSZ és a Nemzetközi Bíróság határozata ellenére. Emellett a nemzetközi tiltakozást figyelmen kívül hagyva folytatja a zsidó telepek építését, amivel nagyban megnehezíti egy életképes palesztin állam létrejöttét.

A nemzetközi határozatokat Izrael vitatja. Bár a kétállami megoldás elvét elfogadja, az 1967-es határokat már nem – a palesztin és izraeli álláspont között továbbra is jelentős különbség van.

Európa mindenesetre felgyorsítaná a folyamatokat. Svédország az EU első nyugat-európai tagjaként a közelmúltban elismerte a palesztin államot, majd a brit, az ír, és a spanyol parlament alsóháza is erre szólította fel nemzeti kormányát. Franciaország szintén közölte: el fogja ismerni a palesztin állam létezését.

„Egy nemzetközi konferenciát lehetne szervezni, Franciaország kész ennek az élére állni. A palesztin állam elismerése az eszköz a konfliktus végleges rendezésére, a béke megteremtésére. Ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre, akkor Franciaországnak mindent meg kell tennie azért, hogy késlekedés nélkül elismerje a palesztin államot” – közölte Laurent Fabius francia külügyminiszter.

A francia parlament kedden tart jelképes értékű szavazást a kérdésről. Párizs azt szeretné, hogy két éven belül rendeződjék a konfliktus, és megszülethessen az önálló palesztin állam.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Gyulán kampányolt Lázár János

Gyulán kampányolt Lázár János

Fogunk még hozni gyárakat Gyulára - mondta az építési és közlekedési miniszter a Békés vármegyei fürdővárosban rendezett utcafórumon pénteken kora este.
Turistákat öltek Afganisztánban

Turistákat öltek Afganisztánban

Fegyveresek agyonlőttek három külföldi turistát és egy afgán állampolgárt az Afganisztán középső részén fekvő Bamiján tartományban pénteken - közölte a tálibok belügyminisztériuma.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!