2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Kavanaugh-kinevezés: letartóztatták Amy Schumert

Az eddig bizonytalan republikánus szenátorok egy része is Brett Kavanaugh mellé állt, miután lezárult az FBI vizsgálata a főbíró-jelölt szexuális zaklatási ügyében. A férfi kinevezése ellen ismét ezrek tüntettek Washingtonban. A rendőrök több mint 300 demonstrálót őrizetbe vettek, köztük az egyik leghíresebb női humoristát is.

  • Kavanaugh-kinevezés: letartóztatták Amy Schumert

„Alkalmatlan a szolgálatra”. Ez volt talán a legvisszafogottabb gondolat Brett Kavanaugh-ról azon a washingtoni tüntetésen, ahol nők ezrei tiltakoztak a Legfelsőbb Bíróságba való kinevezése ellen. Mindeközben a Wall Street Journal a „Ne bántsátok a feketerigót!” regény meghurcoltatásaihoz hasonlította a főbírójelölttel szembeni demokrata boszorkányüldözést. 

A Bíróság és a Kongresszus épülete között demonstráló tömeg egy része végül bevonult a Szenátus egyik irodaházába, ahonnan rendőri felszólításra sem voltak hajlandók távozni. Az egyenruhások több mint 300 tüntetőt őrizetbe vettek, köztük Amy Schumer humoristát is. Ő előzőleg így nyilvánított véleményt a főbíró-jelöltről:

„A Kavanaugh-ra leadott szavazatok azt üzenik: a nők nem számítanak. Maradjunk együtt, harcoljunk, tüntessünk tovább!” – mondta az utóbbi időben leginkább politikai aktivistaként tevékenykedő egykori humorista. 

Brett Kavanaugh kinevezése ellen azért tiltakoznak már hetek óta, mert a Republikánus Párt főbíró-jelöltjét több nő is szexuális zaklatással vádolja. Egyikük, egy Christine Ford nevű pszichológus a Szenátus igazságügyi bizottsága előtt is azt állította, hogy Kavanaugh megpróbálta megerőszakolni, az eset még évtizedekkel ezelőtt történt. Az ügyben a bizottság kérésére egy hetes FBI-vizsgálat indult, ami végül nem talált bizonyítékot arra, hogy Kavanaugh tényleg elkövette, amivel a nő vádolja.

„Mit mondanak nekünk a tények és a bizonyítékok az FBI vizsgálata után? A helyzet az, hogy ezeket az állításokat nem támasztották alá. Egyetlen állítást sem erősített meg az FBI vizsgálata” – nyiltkozta Mitch McConnell a szenátus republikánus frakcióvezetője. 

A Demokrata Párt szerint azonban az FBI-vizsgálat nem volt teljes körű, mégpedig azért, mert a Fehér Ház korlátozta a nyomozást, és az ügy főszereplőit, valamint kulcsfontosságú tanúkat sem hallgattak meg.

„Ennek a jelentésnek a legfigyelemreméltóbb részlete az, hogy mi nincs benne. Az FBI nem hallgatta ki Brett Kavanaugh-t. Ahogy dr. Fordot sem. Az elmúlt napokban sokaktól hallottuk, hogy információt szolgáltattak volna az FBI-nak, a sajtóbeszámolókban is láthattuk, hogy több szemtanú is akart beszélni a nyomozókkal, de nem hallgatták ki őket.” – állítja Kalifornia demokrata párti szenátora, Diane Feinstein. 

A novemberi félidős választásokra készülő Donald Trump továbbra is azt mondja: a jelöltjét egyszerűen le akarja járatni a Demokrata Párt.

„Csak nézzétek meg, mi folyik itt. A demokraták próbálják tönkretenni Brett Kavanaugh bírót, attól a pillanattól kezdve, hogy a Legfelsőbb Bíróságba jelöltük. Egyetlen egyszerű ok miatt jelöltük őt. Mert egy hihetetlen elme, egy elképesztő személyiség, egy hihetetlen tehetség. Elképesztő jó bíró” – tart ki továbbra is jelöltje mellett Trump.

A Szenátusban mindössze egy fős többsége van a republikánusoknak, és korábban a párt több szenátora is jelezte, még nem biztos, hogy támogatni fogja Kavanaugh kinevezését. Közülük most többen is úgy nyilatkoztak, hogy az FBI-vizsgálat eredménye meggyőzte őket. A végső döntést szombat este hozza meg a Szenátus Brett Kavanaugh kinevezéséről.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!