2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:10

Katonai válaszcsapást sem zár ki az USA

2017. március 18., szombat 11:34

Az észak-koreai atomprogram okozott feszültséget az amerikai külügyminiszter első kínai látogatásán. Pekingben aggodalmat keltett Rex Tillerson nyilatkozata, miszerint a katonai válaszcsapás lehetőségét sem zárják ki egy esetleges észak-koreai támadás esetén.

A kínai kormány képviselői fogadták az amerikai külügyminisztert Pekingben. Rex Tillerson érkezése a Trump-kormány eddigi legmagasabb szintű kapcsolatfelvétele a kínai vezetéssel. A találkozó egyik főtémája Észak-Korea. Pekingben nyugtalanságot kelt, hogy a Trump-kormány adott esetben a katonai válaszcsapás lehetőségét sem zárja ki az atomfegyverrel kísérletező sztálinista állam ellen.

„Hadd szögezzem le: a stratégiai türelem időszaka véget ért. Új diplomáciai, biztonsági és gazdasági lépések jöhetnek, semmit sem zárunk ki” – mondta Tillerson.

A napokban Donald Trump Twitter-üzenetben rótta fel Kínának, hogy nem segít Észak-Korea megrendszabályozásában, pedig lényegében egyedül a pekingi vezetésnek van befolyása a nemzetközi tiltás ellenére nukleáris hordozórakétákat tesztelő országra. A kínai vezetés szerint csak párbeszéddel lehet elérni Észak-Korea lefegyverzését.

„Úgy gondolom, megvan a lehetőség Kína és az Egyesült Államok együttműködésére ebben a kérdésben, de a nyomásgyakorlás és a konfrontáció nem járható út” – mondta Ruan Zongze, a Kínai Nemzetközi Tanulmányok Intézetének elnöke.

A kínai kormányt az amerikaiak új, Dél-Koreába telepített rakétavédelmi rendszere is zavarja, amelynek szerintük túl nagy a hatótávolsága. A többi között vélhetően ez a téma is szóba kerül majd a kínai elnök áprilisra tervezett washingtoni látogatásán.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!