2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Katonai segítséget kértek a harchoz

2015. november 17., kedd 15:57, frissítve: csütörtök 16:45

Katonai segítséget kért Franciaország az uniós tagállamoktól az Iszlám Állam elleni harcban. A védelmi miniszter a párizsi terrortámadások miatt kezdeményezte az Európai Unió alapszerződésének alkalmazását.

A francia védelmi miniszter az Európai Unió alapokmányára hivatkozva kérte az uniós tagállamok segítségét az Iszlám Állam elleni harchoz. A szerződés kimondja, hogy ha az egyik tagállamot fegyveres támadás éri, a többiek kötelesek megadni neki minden segítséget. „A szerződés e cikkelyének előhívása először fordul elő a történelemben. Az egyhangú támogatás önmagában egy politikai aktus, amely nagy jelentőséggel bír” – mondta Jean-Yves Le Drian.

A tagállamok egyhangúlag támogatták a francia kérést. „Ma az Európai Unió a védelmi miniszterek révén valamennyi tagállam nevében egyöntetűen kinyilvánította, hogy a legszélesebb körű támogatást és mindazon segítséget biztosítani fogja, amely szükséges és amire igény mutatkozik” – fogalmazott Federica Mogherini külügyi főképviselő. Az uniós tisztségviselő bízik abban, hogy az arab világra is számíthat az Európai Unió az Iszlám Állam elleni küzdelemben.

Az uniós támogatás a gyakorlatban nem azt jelenti, hogy a tagországok – köztük hazánk – katonákat küldenek Szíriába a franciák oldalán, hanem azt, hogy más uniós országok alakulatai lépnek azoknak a francia katonáknak a helyére, akiket a Közel-Keletre vezényelnek át egyéb missziókból.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!