2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Katonai bázisokat nyit újra Oroszország

2017. március 30., csütörtök 18:34

Katonai bázisokat nyit újra az orosz vezetés a Ferenc József-földön. A terület a világ egyik legnagyobb, még kiaknázatlan olaj- és gázkincsével rendelkezik. A Ferenc József-földet 1873-ban fedezte fel egy osztrák–magyar expedíció. A Monarchia hivatalosan nem nyújtotta be igényét a területre, így azt ötven évvel később a szovjetek annektálták.

A Ferenc József-földön landolt az orosz elnöki különgép. Vlagyimir Putyin elnököt Dmitrij Medvegyev miniszterelnök és Szergej Sojgu védelmi miniszter is elkísérte a sarkvidéki látogatásra.

A szovjet időkben a bányászat és a hadiipar, valamint az orosz légierő bázisai és a radarállomások is súlyos környezeti károkat okoztak, amelynek a felszámolására 2010-ben indított programot az orosz vezetés.

A természet azonban ismét veszélybe kerülhet, mert az orosz kormány több volt szovjet katonai bázist újranyitna, ahová MiG–31-es vadászokat és Szu–34-es bombázókat is telepítenek. Az érdeklődés oka az, hogy amerikai becslés szerint a sarkvidéken 410 milliárd hordónyi olaj található a tenger alatt. A terület határait nem rögzítették, Oroszország mellett Dánia, Norvégia, Kanada és az Egyesült Államok is vitában áll a hóval takart területek miatt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!