2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Külföld

Kasztner Rezső unokája lett a Munkapárt elnöknője Izraelben

Meráv Michaeli, a második világháborúban zsidómentő akciókat szervező Kasztner Rezső unokája lett az izraeli Munkapárt elnöknője - jelentette a helyi média vasárnap.

  • Kasztner Rezső unokája lett a Munkapárt elnöknője Izraelben

Az előválasztáson Izrael nagy múltú, de jelenleg rendkívül súlyos helyzetben lévő szociáldemokrata pártja, a Munkapárt élére választottak új elnököt.

A szavazatok elsöprő 77 százalékával a párt "lázadó" képviselőnője győzött, aki ellenzékben maradt, miközben pártja többi képviselője nyár elején beszállt a Netanjahu vezette kormánykoalícióba.

A párt több mint 37 ezer tagja járulhatott az ország hetven pontján felállított száz szavazóurnához. Végül csak 9651 választásra jogosult szavazó (26,01 százalék) jelent meg. Az előválasztáson jobbára elektronikusan voksoltak, és ezért az esti urnazárás után gyorsan ismertetni tudták az eredményeket.

Jichák Rabin és Simon Peresz egykori pártja a közvélemény-kutatások szerint jelenleg történelmi mélypontján van, ha most tartanák országos parlamenti választásokat, nem lenne esélye átlépni a 3,25 százalékos bejutási küszöböt, és kimaradna a következő kneszetből.

Népszerűsége a szakértők szerint azért zuhant mélypontra, mert noha az előző választási kampányban Amír Perec akkori elnök fogadkozott, hogy semmiképpen sem lép be a korrupcióval vádolt Benjámin Netanjahu miniszterelnök vezette kormányba, és ennek bizonyítására még legendás bajuszát is levágatta, nyár elején mégis csatlakozott a Kék-Fehér párt élén álló Beni Ganzhoz, és részese lett a koalíciónak két miniszteri tárca erejéig.

A vasárnapi élőválasztásokon heten pályáznak a politikai élettől visszavonult Perec helyére, köztük legesélyesebb a főként feminista nézeteiről híres Meráv Michaeli képviselőnő, korábbi újságíró, aki már nyolc éve, 2013 óta a törvényhozók padsoraiban ül a párt színeiben.

Michaeli az 1957-ben, Tel-Avivban agyonlőtt Kasztner Rezső unokája. Kasztnert azért lőtte le egy szélsőséges merénylő, mert úgy vélte, hogy a Magyarországon a második világháború idején zsidók mentőakcióit szervező cionista vezető együttműködött a nácikkal.

Március 23-án két éven belül negyedszer is parlamenti választásokat tartanak Izraelben.

 

Izraelben visszavonulóban van a járvány, de aggasztó az új vírusváltozatok terjedése

Visszavonulóban van Izraelben a koronavírus-járvány harmadik hulláma, de a járványügyi szakembereket aggasztja az, hogy terjednek a vírus új variánsai, és nő a fertőzöttek száma a gyerekek körében - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet vasárnap.

Az izraeli kormány vasárnapi ülésén megszavazta a tel-avivi Ben Gurion repülőtér "hermetikus zárlatát" a személyszállító gépek számára hétfő éjféltől vasárnap éjfélig. Ezen időszakban csak humanitárius okokból landolhatnak gépek, illetve teherszállító repülőket fogadnak. Az intézkedést elsősorban a koronavírus új változatainak behurcolásának megakadályozása érdekében hozta a kormány. A repülőtéri zárlat gondolata részben azért merült fel, mert hat olyan súlyosan beteg várandós nőt ápolnak az izraeli kórházakban, akiket a koronavírus délkelet-angliai, gyorsan terjedő új variánsa betegített meg. Ezért az egészségügyi minisztérium felszólította az állapotos nőket, hogy minél hamarabb oltassák be magukat. A tesztek szerint a jelenlegi izraeli fertőzések 30-40 százalékát okozhatja a fertőzőbb angliai variáns. Tetézi a gondokat az, hogy a 18 év alattiak is egyre nagyobb számban kerülnek kórházba koronavírus-fertőzéssel. A második hullámban csak mintegy 34 ezer, de a harmadik hullámban már 51 218 fertőzött gyereket azonosítottak. Jelenleg öt, válságos állapotban lévő gyermeket ápolnak a kórházakban, ahol január eleje óta 138 fiatalkorút kezeltek a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeivel.

A katonai rádió vasárnap délelőtti műsorában megszólaló járványügyi szakember amiatt is aggodalmát fejezte ki, hogy a beoltottak és a fertőzöttek magas számának együttes jelenléte miatt egy új, "izraeli vírusvariánst" alakulhat ki. A szombati ünnepnapon a szokásosnál kevesebb, 38 979 embert oltottak be először, és 51 273-at másodszor - három hét elteltével - a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett oltóanyaggal. Az oltási kampány kezdete, december 20. óta 2 522 178-an - az ország lakosságának 28,38 százaléka - kapták meg az első, és 973 494-en a második dózis vakcinát is. Szombaton helyi mércével mérve igen kevés, mindössze 30 832 tesztből 2394 vírushordozót azonosítottak, ami nyolcszázalékos arányt jelent. Tavaly március óta 595 097-en fertőződtek meg koronavírussal a mintegy 9,3 millió lakosú Izraelben. A harmadik járványhullám mostani, visszavonuló szakaszában 75 053 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium, 1914 beteget ápolnak a kórházakban, közülük 1228-an súlyos állapotban vannak, és 316 ember van lélegeztetőgépen. A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben tavaly február óta 4361-en haltak meg Izraelben.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Orbán Viktor: Németország Magyarország fontos szövetségese

Orbán Viktor: Németország Magyarország fontos szövetségese

Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Karmelita kolostorban fogadta Reiner Haseloffot, a németországi Szász-Anhalt tartomány miniszterelnökét, akivel az illegális migrációról valamint a gazdasági és az oktatási együttműködésről is tárgyaltak.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!