2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Mátyás utolsó éjszakája 11:00

Károly-díjat kapott a pápa

2016. május 6., péntek 20:00

Ferenc pápa arra biztatta Európát, hogy hidakat építsen és bontsa le a falakat. A katolikus egyházfő a Károly-díj átvétele alkalmából mondott beszédében megjegyezte, hogy az ókontinens továbbra is tele van energiaforrásokkal és lehetőségekkel. Az elismerést 1950 óta osztják ki, és magyar kitüntetettjei is vannak Horn Gyula volt miniszterelnök és Konrád György író személyében.

A humanizmust kérte számon Európán az argentin származású katolikus egyházfő a Károly-díj átvételekor. Ferenc pápa úgy vélte: az európai egység egyre halványul, és azok, akik kerítések emelését tervezik, elárulják a modern Európa alapítóinak álmait. A katolikus egyházfő hangsúlyozta, hogy ő olyan Európáról álmodott, amely gondját viseli a gyermekeknek és „anyai segítséget” kínál fel a szegények és az újonnan érkezőknek, akik mindenüket elvesztették és oltalomra van szükségük.

A kitüntetés átvétele után a katolikus államfő audiencián fogadta az Európai Bizottság elnökét, az Európai Tanács elnökét, az Európai Parlament elnökét és a német kancellárt.

„Hölgyeim és uraim! Egy megható jelenetnek lehettünk szemtanúi, amikor a pápa átvette a Károly-díjat. Azért keltett ez mély benyomást, mert világos üzenetet jelentett a díjat odaítélők és a díjazott részéről. Ferenc pápa három dologra hívta fel a figyelmünket: a párbeszéd, az integráció és az alkotás képességére. Azt hiszem, hogy az alapító atyák által elért eredmények után nekünk az a dolgunk, hogy együtt tartsuk Európát, legyen szó a közös pénzről vagy a határvédelemről” – fogalmazott Angela Merkel német kancellár.

Ferenc pápa a harmadik római katolikus egyházi személyiség, aki megkapta a díjat; 1989-ben a taizéi közösség alapítóját, Roger testvért tüntették ki az elismeréssel, 2004-ben pedig rendkívüli Károly-díjat adományoztak II. János Pál pápának.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!