2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Káosz van Belgiumban

,

2016. május 31., kedd 14:46, frissítve: kedd 14:58

Sztrájkok és tüntetések bénítják meg Belgiumot. Több szakszervezet is országos tiltakozást hirdetett a kormány megszorító intézkedései miatt. A vonatközlekedés Vallónia tartományban teljesen leállt, Flandriában a járatok mindössze negyven százaléka közlekedik, a munkabeszüntetés érint néhány nemzetközi vonalat is. Délutánra a szakszervezetek Brüsszel központjába szerveztek tüntetést. A demonstrációra tízezer embert várnak.

Elég a fojtogató megszorításokból – olvasható egy sztrájkoló tanár transzparensén Brüsszelben. A belga közalkalmazottak a kormány kiadáscsökkentési tervei miatt kezdtek egynapos munkabeszüntetésbe. Országszerte számos iskolában elmaradt a tanítás, és akadoznak a közszolgáltatások. A fővárosban a tömegközlekedés bénult meg, az ország déli részén pedig a vonatok sem járnak a vasutasok egy hete tartó sztrájkja miatt.

„Korán metróra szálltam, hogy biztosan elérjem a vonatomat. Francia járattal utazom, amelyet nem érint a sztrájk” – mondta egy francia diák.

A munkabeszüntetés miatt a szokottnál többen ültek autóba, ezért a belga fővárosban és környékén hatalmas közlekedési dugók alakultak ki.

„Repülőtéren dolgozom, ott is vannak sztrájkok, de ez az első, amely engem is érint, nem jutottam el a munkahelyemre” – mesélte egy belga lakos.

A kormány a következő öt évben 11 milliárd eurót akar megspórolni, ezért a nyugdíjkorhatár 65-ről 67 évre emelését, valamint a közalkalmazotti bérek, segélyek, nyugdíjak összegének befagyasztását tervezi.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!