2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Káosz Londonban, mindenki kiborult

2017. január 9., hétfő 18:01

Hatalmas káosz alakult ki Londonban a reggeli csúcsforgalomban a metrósztrájk miatt. A szakszervezetek a jegypénztárak bezárása és az elbocsátások ellen hirdettek munkabeszüntetési akciót hétfő estig.

A hétfő reggeli csúcsban utasok tömege hömpölyög ki a Waterloo pályaudvarról. Metróval mentek volna munkába, ahogy megszokták, de a munkabeszüntetés miatt kaotikus állapotok alakultak ki a brit fővárosban. Az emberek busszal, autóval, biciklivel vagy éppen gyalog vágtak neki az útnak.

„20 perc alatt érek be, de ma már 1 óra és 15 perce sétálok. Mert nem bírom a buszt, ezért inkább sétálok” – panaszkodott egy londoni.

Hivatalos adatok szerint a 400 kilométeres londoni metró 270 állomásából 114 maradt zárva, a többi részlegesen működött, de a londoni tömegközlekedésért felelős városházi cégnek 150 metrópótlót kellett forgalomba állítania.

„Az első szerintem, hogy elnézést kérjünk az ügyfeleinktől. Nem akartuk, hogy ez megtörténjen. Értem, hogy milyen nehéz ez, és frusztráló az emberek számára” – jelentette ki a Transport For London igazgatója, Brian Woodhead.

A Londoni Kereskedelmi és Iparkamara igazgatója szerint a sztrájk nagyon rossz képet közvetít a világnak a brit fővárosról, miközben a brexit, vagyis a szigetország unióból való kilépésének folyamata még el sem kezdődött.

„London a gazdaság motorja, az első számú turistacélpont azok számára, akik Skóciába, Észak-Angliába, Walesbe utaznak. Nagy gond ez Londonnak, szerencsétlen kezdete a hétnek” – így Colin Stanbridge, a Londoni Kereskedelmi és Iparkamara igazgatója.

A metró dolgozóit tömörítő két szakszervezet azért tiltakozik, mert az elmúlt években a jegypénztárak bezárásával már több mint 800 ember került utcára. A tömegközlekedési cég az elektronikus bérletek bevezetése után nyilvánította feleslegesnek a kasszákat, amelyeknek a felszámolásával átszámítva 18 milliárd forintot spórolhatnak évente. A londoni polgármester által készíttetett hatástanulmány sem tartja indokoltnak a pénztárak újranyitását, a városvezető pedig a tárgyalásos megoldás mellett áll ki.

„Szerintem a sztrájk teljesen szükségtelen, több millió ingázónak okoz szenvedést. Több millió font bevételtől esnek el a londoni üzletek, a betegek nem érnek oda a kórházi vizsgálatukra, és ezt a sztrájkot el lehetett volna kerülni” – mondta a londoni polgármester, Sadiq Khan.

A tömegközlekedési cég egyébként idén 600 fővel növelné a a metróállomásokon dolgozók számát, a szakszervezetek azonban ezt keveslik. A londoni metró naponta majdnem 5 millió utast szállít.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!