2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Küldetés 11:00

Kanada a hadseregét is mozgósította

2017. május 9., kedd 13:55

Továbbra is tartanak a kanadai áradások. Az árvíz miatt szükségállapotot vezettek be több államban is. A múlt hét végén több mint 60 milliméternyi eső esett Ontario és Québec államokra. Több száz családot kellett kitelepíteni. Az ország kormánya a hadsereget is a városokba vezényelte.

Áradások sújtják Ontario és Québec lakosságát Kanadában. Több város is szükségállapotot hirdetett, a hétvégén a hadsereget is kivezényelték az utcákra.

„Megerősíthetem, hogy 1650 kanadai katonát vezényeltünk ki, Ontario állam pedig több mint 250 ezer homokzsákot kért, ezek úton vannak” – közölte Justin Trudeau miniszterelnök. A lakosságot azonban aggodalommal tölti el, hogy napok óta nem érkeztek meg az ígért homokzsákok.

Québec állam 150 járásában eddig több mint 2500 lakás került víz alá. Az áradások a tavaszi olvadás és a folyamatos esőzés következtében indultak meg. „Ez a legrosszabb árvíz, amit láttam, amióta 1980-ban megérkeztem Ottawába” – közölte Jim Watson, Ottawa polgármestere.

A meteorológusok szerint szerdáig folyamatos vízszintnövekedés várható, apadás csak a hét második felében lehetséges. „A víz apadása lassú folyamat lesz, de legalább jó irányba haladunk már, ha a meteorológiai előrejelzések nem változnak” – nyilatkozta Martin Coiteux, Québec közbiztonsági minisztere.

Québecben a szükségállapotot a hét végéig meghosszabbították. „Nem csak arról van szó, hogy meglegyen a képességünk az azonnali reagálásra, az elkövetkező öt napban meg is akarunk előzni, mert amikor kiönt a víz, akkor nagyon sok dolgot kell tennünk azonnal” – jelentette ki Denis Coderre, Montreal első embere.

Montrealban eddig 220 embert költöztettek ki otthonából. A polgármester szerint erővel telepítik ki azokat, akik nem engedelmeskednek az evakuációs rendeletnek. Az árvízi helyzet azonnali reakciókat követel a kormánytól.

„Ez egy nagyon komoly helyzet, de az embereknek tudniuk kell, hogy a kormány minden szinten összezár, hogy megtegyen mindent, ami szükséges, hogy a kanadaiak biztonságban legyenek” – jelentette be Ralfe Goodale, Ontario közbiztonsági minisztere.

Az áradás okozta károkat még nem volt ideje felmérni a kanadai kormánynak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!