2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 11:00

Kamionokat rohamoztak meg

2015. október 3., szombat 20:14

Tudatosítani kell a menekültekben a német elnök szerint a német társadalom alapértékeit. Joachim Gauck erről a két Németország újraegyesítésének évfordulóján beszélt. A német kancellár pedig azt üzente az Európai Unió tagállamainak, hogy a menekülteket nem szabad egy kalap alá venni a gazdasági bevándorlókkal.

Migránsok rohamoztak meg egy kamiont a Csalagút közelében Franciaországban. Miután felfeszítették a hátsó ajtót, néhányan felkapaszkodtak rá, egy társuk pedig kilopott egy dobozt a teherautó rakteréből. Mások szalagot kifeszítve próbálták útját állni a kamionoknak, hogy azokban elrejtőzve eljussanak Nagy-Britanniába.

Éjjel kétszáz migráns betört a szigetországot és a kontinenst összekötő vasúti alagútba, előzőleg kövekkel dobálták a biztonságiakat. A zavargásban többen megsérültek, a vonatközlekedést egy időre leállította a Csalagutat üzemeltető cég.


Dél-Európába közben folyamatosan érkeznek a menekültek a Közel-Keletről. Néhány szír kis csónakban hajózott át Törökországból a görögországi Leszbosz szigetére. „Amikor beszálltunk, és láttuk a hatalmas hullámokat, vissza akartam fordulni. De hát hova mehetnék vissza? Kénytelenek voltunk elmenekülni. Féltettem a gyerekeimet, hogyha bármi történik velük, akkor én leszek a felelős” – mondta az egyik szír férfi.

Görögországból Macedónián, Szerbián, Horvátországon, Magyarországon és Ausztrián át vezet a migránsok útja Németországba. „Mindenkit támogatunk, aki meg akar szabadulni az Iszlám Államtól. Mi is ezt akarjuk. Azok az emberek mind idegenek. Ők azok, akik lerombolták az országunkat, a családunkat. Mi keresztények vagyunk, pontosabban én az vagyok, és együtt éltünk a muszlimokkal. Együtt, egy emberként. De amikor jöttek ezek az idegenek, már nem voltunk olyanok, mint korábban” – fogalmazott egy szír férfi.

A német–osztrák határhoz közel fekvő Salzburgban a menekülttábor megtelt, a helyieknek kezd elegük lenni a migránsokból, a polgármester szerint nem süllyedhet anarchiába a város, ahol Mozart született. Azt kérte az Európai Uniótól, hogy minél előbb állítsa fel Görögországban és Olaszországban az ígért regisztrációs központokat.

A német kancellár is szabályozná a bevándorlást, Angela Merkel az unió határainak közös védelmét sürgette. „Európának hozzá kell járulnia ennek a globális kihívásnak a megoldásához. Ez azt jelenti, hogy mindenekelőtt meg kell védenünk a külső határainkat Európa-szerte, és közösen kell ezt megtennünk, hogy ezzel rendezett keretek közé szorítsuk az Európába való beáramlást” – szögezte le a német kancellár, aki hozzátette, az eddiginél következetesebben kell érvényesíteniük az uniós tagállamoknak azt az elvet, hogy csak a valódi menekülteket fogadja be, a gazdasági bevándorlókat visszaküldi. A német elnök pedig arról beszélt a két Németország egyesítésének 25. évfordulóján, hogy öntudatosan a menekültek tudomására kell hozni, hogy milyen alapértékekre épül a társadalmi rend Németországban. Joachim Gauck hozzátette, hogy a többségükben muszlim jövevényeknek a beilleszkedéséhez időre van szükségük.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!