2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

„Junckert elhagyta a józan esze”

2017. szeptember 14., csütörtök 07:24, frissítve: csütörtök 08:11

Az Európai Bizottság elnökének reformterveiről cikkez a világsajtó.

Úgy látszik, hogy Junckert elhagyta a józan esze – ezzel a címmel számolt be az Európai Bizottság elnökének reformterveiről a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A német lap a címben a Baloldal nevű német párt vezető politikusát, Sahra Wagenknechtet idézte, aki azért bírálta az Európai Bizottság elnökét, mert minden uniós államban bevezettetné az eurót. Wagenknecht szerint az eurózóna sok országban tönkreteszi az ipart, munkahelyek tömeges megszűnéséhez vezet, és Európa egyesítése helyett valójában felerősíti a gazdasági különbségeket. „Aki ezek után újabb országokat akar bevonni az eurózónába, az vagy nem ért a gazdasághoz, vagy a német exportcégek kívánságait teljesíti” – idézi a német baloldali politikust a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A konzervatív lap kiemeli azt is, hogy a német kormány támogatja Juncker javaslatait.

Az EU meglepően jó állapotban van, és ezt Jean-Claude Juncker ki akarja használni, írja a Der Spiegel. A német baloldali lap emlékeztet arra, hogy az európai közösségnek nőtt a támogatottsága az utóbbi időben, az unióellenes erők több választást is elbuktak, a gazdaság növekszik, a munkanélküliség pedig mélyponton van. Adva vannak tehát a feltételek ahhoz, hogy tovább növekedjen az Európai Unió iránti lelkesedés. A lap szerint Juncker beszéde jó volt, az már azonban kétséges, hogy sikerül-e végrehajtania a javasolt reformokat, ez ugyanis a tagállamok jóindulatától és beleegyezésétől függ majd.

Juncker kapitány a régi vizekre hajózik – fogalmaz kommentárjában a Neuer Zürcher Zeitung. A svájci konzervatív lap szerint bár a körülmények most valóban kedvezőbbek, mint tavaly, az EB elnöke meglepően gyors tempóban akar változtatni, és maga mögött hagyná a kritikus önreflexió időszakát, így borítékolható, hogy terve ellenállásba fog ütközni. A huszonhét tagállamnak ugyanis különböznek a gazdasági érdekei, a politikai céljai és az értékrendjei. Európa hajóját ma már nem fenyegeti a felborulás veszélye, mégis nehezen fog előrehaladni, amíg huszonhét kapitány különböző irányokba kormányoz, írja a svájci lap.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!