2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Juncker: Új fejezetet nyithat Görögország

Hír TV

2018. április 26., csütörtök 21:45, frissítve: csütörtök 22:47

Nem lesz szüksége vésztartalékra Görögországnak, miután augusztusban befejezi az utolsó pénzügyi kiigazító csomagot. Ezt az Európai Bizottság elnöke jelentette be. Jean-Claude Juncker szerint Athén kiválóan teljesített a reformok terén és új fejezetet nyithat a gazdaságpolitikájában. Görögország 2010 óta több mint 260 milliárd eurónyi hitelt kapott.

Az Európai Bizottság elnöke Athénban tárgyalt a görög miniszterelnökkel. Görögországot a 2008-as pénzügyi válság után az EU, az IMF és a Világbank mentette meg az államcsődtől. A hitelt nem adták ingyen, az athéni vezetéstől sorozatos megszorításokat követeltek meg.

Sosem voltam a megszorítások nagy híve. Mindenféle erőfeszítést meg kívánunk tenni, hogy biztossá tegyük, hogy Görögország kilépése a kisegítő programból simán menjen, és ne legyen szükség elővigyázatossági csomagra - hangoztatta Jean-Claude Juncker. Az elővigyázatossági hitel Magyarországon is ismerősen hangzik, 2012-ben az Orbán-kormány is kacérkodott vele.

Az Európai Bizottság elnöke szólt a Törökországban fogva tartott görög katonákról is.

Ne felejtsük el, hogy két görög katona még mindig török hadifogságban van, és nekem nem mondhatják azt, hogy a két görög katona jelenléte török földön Törökország biztonságát fenyegeti. Ezt a két görög katonát szabadon kell engedni - mondta Juncker.

A két katona a határon járőrözött március elején, a hóesésben áttévedtek a török oldalra, ahol elfogták őket. A törökök azzal gyanúsítják őket, hogy kémkedni próbáltak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!