2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Juncker: Tévedésben élnek, akik szerint itt az ideje Európa feldarabolásának

2016. december 10., szombat 10:06, frissítve: szombat 12:01

Egyes országoknak új pályát lehet kialakítani – jelentette ki az Európai Uniót megalapító maastrichti szerződés 25. évfordulóján Jean-Claude Juncker. Az Európai Bizottság elnöke szerint azonban annak nincs értelme, hogy az uniót nemzeti egységekre bontsák fel, mert a közösség csak egységben maradhat erős.

Negyed századdal ezelőtt a holland kisvárosban, Maastrichtban állapodtak meg az Európai Unió létrehozásáról. Az alapelvek azonban újragondolásra szorulnak – legalábbis az Európai Bizottság elnöke szerint, aki azt mondta: erre a tavalyi migránsválság világított rá.

„Újnak számít Európában, hogy a bizottság előterjeszt egy javaslatot, amelyet a tagállamoknak minősített többséggel kell elfogadniuk, mivel ez az unió működésének alapdokumentumában is benne van – most a migrációs döntésekről beszélek –, és a tagállamok egyszerűen nem hajtják végre a döntéseket. Ez új jelenség. A világháború utáni Európában először történik olyan, hogy a tagállamok már nem tartják magukat a közösen elfogadott szabályokhoz” – mondta a maastrichti egyezmény aláírásának évfordulóján Jean-Claude Juncker, aki luxemburgi pénzügyminiszterként szignózta a dokumentumot.

A politikus ugyanakkor a brexitre utalva kijelentette, hogy Európa a következő évtizedekben olyan gazdasági és demográfiai kihívásokkal néz majd szembe, amelyeket csak egységesen, közösségben vészelhetnek át a tagállamok. „Azok, akik azt gondolják, hogy itt az idő a szétdarabolásra, hogy Európát darabokra szedjék, hogy nemzeti egységekre osszanak fel minket, teljességgel tévednek. Nem létezhetünk önálló nemzetekként az Európai Unióban – hangsúlyozta, hozzátéve: – Azoknak az országoknak, amelyek nem akarnak szorosan együttműködni a közösséggel, új utat kell találni.”

Sokak szerint az Európai Uniót csak reformokkal lehet megőrizni. „Európa jó dolog, de nem azzal a bürokráciával, amellyel most működik, emiatt nem szeretik már az emberek, nem is törődnek vele, és azt mondják, túl sokba kerül, és már nincs igazából semmi haszna, csak a papírmunkát növeli, jó a politikusoknak, és munkát ad. Az unió első változata azért jött létre, hogy Európában béke legyen, és már vagy 70 éve így is van, ez viszont jó” – véli egy holland diák.

25 éve a maastrichti szerződés a korábbi európai gazdasági államszövetséget alakította át a mai értelemben ismert Európai Unióvá, amely a gazdaság mellett a tagországok kül- és belpolitikáját, illetve az igazságügyi irányelveit is összehangolja.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!