2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Juncker: Október 1-jéig eltörölhetik a török vízumkényszert

2016. augusztus 22., hétfő 12:39, frissítve: hétfő 13:15

Az Európai Bizottság elnöke szerint az Európai Unió október 1-jéig eltörölheti a vízumkényszert a török állampolgárokkal szemben. Az Európai Bizottság elnöke elismerte, hogy a menekülthullámmal terroristák is érkeztek Európába, de szerinte továbbra sem lehet egyenlőségjelet tenni a merénylők és a migránsok közé.

Az Európai Bizottság elnöke továbbra is kitart a menekültek befogadása mellett. Jean-Claude Juncker egy ausztriai konferencián elismerte, hogy a migrációs hullámmal terroristák is érkeztek Európába, de szerinte nem lehet egyenlőségjelet tenni a merénylők és a menekültek közé.

„A menekültkérdés az első és legfontosabb kérdés, és ez egy drámai helyzet a menekültek, az igazi menekültek számára, akik a háború és a rombolás elől menekülnek, ezért maximális szolidaritást kell tanúsítanunk velük és gyerekeikkel szemben. Nagyon jól tudom, hogy terroristák is érkeztek a menekültekkel együtt Európába, de sok terrorista előbb is itt volt azok közül, akik támadásokat követtek el, itt születtek, Párizsban, Belgiumban és más európai országokban, és itt nőttek fel a mi európai társadalmunkban” – jelentette ki Jean-Claude Juncker.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az Európai Unió legnagyobb vívmánya a szabadság megteremtése, amit elvár Törökországtól is. Az Európai Bizottság elnöke ugyanakkor továbbra is elképzelhetőnek tartja, hogy Törökország megkapja a korábban megígért vízummentességet.

„Ez nem csak Erdoganról szól, aki mellékesen korábban ért el némi haladást a demokrácia terén, mielőtt irányt váltott. Tehát ez nem Erdoganról, hanem a török emberekről és a vízummentességi kérelemről szól. Ez október elsejétől akár életbe is léphet, ha minden feltétel teljesül, és a terrorellenes törvényt nem az értelmiségiek, az újságírók és a tudósok bebörtönzésére használják fel” – mondta Juncker.

Juncker hangsúlyozta, hogy erőt próbáló és kimerítő megbeszélései voltak mostanában a török elnökkel, és ha Törökország nem kapja meg a vízummentességet, akkor Erdogannak kell megmagyaráznia a török embereknek, hogy miért nem utazhatnak szabadon Európába.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!