2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Juncker: December 1-je román és európai ünnep is

Európa és Románia közös nagy történelmi ünnepének nevezte december elsejét Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

  • Juncker: December 1-je román és európai ünnep is

December elseje a legnagyobb román állami ünnep. 1918-ban ezen a napon tartották a magyarországi románok gyulafehérvári nemzetgyűlésüket, ahol a megjelent 1228 küldött kinyilvánította azon szándékát, hogy Erdély, a Körösök vidéke, Bánát és Máramaros – összesen 26 történelmi vármegye – csatlakozzon a Román Királysághoz. Október 23-án Klaus Iohannis román elnökkel tartottak vitanapot Európa Jövőjéről az Európai Parlamentben. Az eseményen felszólaló Jean-Claude Juncker európai ünnepnek nevezte december elsejét.

„December elsején ünnepli Románia a nagy egyesülés centenáriumát, ahogy a román barátaink mondják – kezdte Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. – Azt kívántam mondani az elnök úrnak, hogy természetesen ez egy román ünnep, de európai is, mert minden ami román, az érinti Európát. Már csak azért is, mert Románia nem idegen az Európai Uniónak és ezért azon a napon közösen fogjunk ünnepelni a román történelem és az európai történelem e nagyszerű pillanatát.”

A bizottság elnöke a román kormánynak és a parlamentnek küldött üzenetében aláhúzta, a csatlakozást nem szabad veszélyeztetniük az által, hogy hátat fordítanak vagy eltávolodnak a jogállami elveknek. Tőkés László felszólalásában arra kérte a román kormányfőt, hogy védje meg az európai értékeket és az erdélyi magyarságot.

„Európa jövője érdekében arra kérem, hogy Magyarországgal és a visegrádi négyekkel összefogva kelljenek védelmére az európai értékeknek, európai keresztyén identitásunknak, nemzeteink szuverenitásának – mondta Tőkés László, az Európai Néppárt európai parlamenti képviselője. – Erdélyi magyarként önt, mint német szász honfitársamat arra kérem, hogy országunk centenáriumi időszakában ne csak a korrupcióval, hanem a nacionálkommunista vétetésű magyarellenességgel szemben is védelmezze a jogállamiságot, nehogy mi is az elfogyatkozott erdélyi szászok sorsára jussunk.”

Sógor Csaba, az RMDSZ európai parlamenti képviselője felszólalásában hangsúlyozta, a román politika megosztja a helyi társadalmat.

„Mindketten kisebbségiek vagyunk, ön német, én magyar, Európa és Románia talán leghűségesebb polgárai, hiszen a helyünkön maradtunk minden beolvasztási kísérlet ellenére – véli Sógor Csaba. – Tegyen meg mindent, hogy 2020-ban amikor száz éves lesz Románia, egyetlen polgára se érezze magát másodrendűnek. Tartsa és tartassa tiszteletben a kisebbségek jogait anyanyelvükhöz, szimbólumaikhoz, tulajdonukhoz, szülőföldjükhöz.

Románia 2019. január és június között tölti be az unió soros elnökségét.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!