2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

Tavasztól ismét a görögökhöz küldhetik vissza a menekülteket

2016. december 8., csütörtök 17:03, frissítve: csütörtök 18:52

Jövő tavasztól ismét Görögországba toloncolhatják vissza az uniós tagállamok azokat a menedékkérőket, akiket elsőként ott regisztráltak. Ezt tartalmazza az Európai Bizottság javaslata. A menedékkérelmek elbírálását szabályozó dublini rendszer öt év után állhat helyre.

„Öt napig aludtam az utcán, a híd alatt, azután jöttem be ebbe a központba. Boldog vagyok, hogy idejöttem” – mondta egy szudáni menekült egy párizsi központban.

Sok társával együtt ő is Líbián és Olaszországon keresztül érkezett a kontinensre. Ám aki Görögországon át érkezik, az 2017 márciusától visszatoloncolásra számíthat. Ezt tartalmazza az Európai Bizottság új javaslata. Athén ugyanis javítja a menekültügyi eljárásait, amelynek embertelen, megalázó volta miatt eddig bírósági ítéletek tiltották a visszatoloncolást.

„A bizottság azt javasolja a tagállamoknak, hogy 2017 márciusától folytassa a dublini visszaszállításokat. Ezeket nem szabad visszamenőleges hatállyal alkalmazni, csak azokra vonatkozik, akik március 15-e után érkeznek Görögországba, és mennek illegálisan tovább más országokba. Őket visszaküldik Görögországba” – mondta az Európai Bizottság migrációs és uniós belügyi biztosa.

Öt év után állhat helyre a menedékkérelmek elbírálását szabályozó úgynevezett dublini rendszer. A bizottság gyorsítaná a menekültek elosztását is a korábban elfogadott kvóta alapján. Jövő év szeptemberéig 160 000 migráns áthelyezését kellene végrehajtani, amiből azonban eddig alig 8100 áthelyezése valósult meg.

„Egyelten tagállamnak sem szabad egyedül ilyen nagy felelősséget viselni, sem Görögországnak, sem Olaszországnak. A jövőben egyetlen tagállamot sem szabad egyedül hagyni, hogy elviselhetetlen terhet kelljen viselniük” – hangsúlyozta a biztos.

A brüsszeli testület javaslatát a hatálybalépés előtt a tagállamoknak is el kell fogadniuk.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!