2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Jön a Putyin–Trump találkozó, Erdogan a balhé miatt megy

2017. július 6., csütörtök 11:04, frissítve: csütörtök 13:24

Varsóban beszélt ma Donald Trump. A lengyel kormány állítólag megkérte az amerikai elnököt, hogy ne dicsérje a Szolidaritás mozgalom vezetőjét, Lech Walesát, akit a jobboldali lengyel kormány ellenségnek tart. Trump péntektől a G20-csúcson vesz részt Hamburgban, ahol Vlagyimir Putyinnal is találkozik.

Az amerikai elnök gépe szerda este landolt a varsói repülőtéren. Donald Trump csütörtökön, helyi idő szerint délután 1 körül mond beszédet a lengyel fővárosban.

A lengyel kormány azzal érte el a látogatást, hogy egyrészt bevásárolt amerikai cseppfolyós földgázból és ballisztikus rakétából, másrészt Lengyelország azon kevés NATO-tag egyike, amelyik a GDP 2 százalékát védelmi kiadásokra költi. Emellett ünneplő tömeget is ígértek Trumpnak, aki ellen máshol tüntetni szoktak. Trump ezután az együttműködést méltatta. „Örömmel jelentem be, hogy az első amerikai cseppfolyósított földgázszállítmány múlt hónapban megérkezett Lengyelországba, és ezt nagyon sok szállítmány követi majd. Lehet, hogy az árát kicsit feltornásszuk majd, de ez rendben van. Az elnök úr kemény tárgyalópartner” – fogalmazott az amerikai elnök.

Trump Lengyelország után Hamburgba megy, a péntek-szombati G20-csúcsra. Itt először találkozik elnökként Vlagyimir Putyinnal. „El kell kezdeni valamilyen módon helyreállítani a bizalmat Oroszország és az Egyesült Államok között. Ez a találkozó nem csak a mi érdekünk, de az egész világ érdeke, hiszen a nemzetközi konfliktusok megoldásáról is tárgyalni fogunk” – közölte Rex Tillerson amerikai külügyminiszter.

A G20-csúcsra tart a török elnök is, de Erdogan inkább a balhé miatt megy. A német hatóságok a tavaszi népszavazási kampányhoz hasonlóan most is megtiltották, hogy politikai tömegrendezvényt tartson. Ráadásul azokat a testőreit is kitiltották, akik ellen Amerikában eljárás indult, mert tüntetőket vertek szét.

„Amit a németek csinálnak, az a náci időket idézi. Fasiszták. Nincs más magyarázat arra, amit csinálnak, csak az, hogy nácik. Ezt a G20 találkozón is fel fogom hozni” – fenyegetőzött Orbán Viktor illiberális példaképe.

A német rendőröknek lesz dolguk Erdogan rendezvénye nélkül is. Hamburgba 20 ezer tüntető érkezett a G20-csúcsra, múlt vasárnap óta folyamatosak a demonstrációk és összecsapások.

Azért a G20-szal kapcsolatban sem minden csak a feszültségről szól. A kínai elnök pandákat ajándékozott a berlini állatkertnek, az egyre jobb kapcsolatokért cserébe. Merkel a legcukibb diplomatáknak nevezte az állatokat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!