2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Külföld

Johnson: Január 31-e a Brexit napja

Erős felhatalmazást kapott az új brit kormány, hogy január 31-éig kiléptesse a Szigetországot az Európai Unióból. A miniszterelnök azt mondta: a megadott határidőig végrehajtják a Brexitet. A Közösség állam-és kormányfői reményüket fejezték ki, hogy a londoni parlament a lehető leghamarabb megszavazza a kiválási megállapodást.

  • Johnson: Január 31-e a Brexit napja

 

Örömteli hangulatban hagyta el a konzervatív párt londoni székházát a brit miniszterelnök.

Boris Johnson optimizmusa nem volt véletlen. A toryk elsöprő győzelmet arattak az időközi voksoláson. A 650 egyéni választókerület közül 365-ben nyertek. Ekkora parlamenti többséget az 1980-as évek óta nem szerzett a konzervatív párt.

Johnson az eredménnyel Margaret Thatcher volt kormányfő nyomába lépett. Ráadásul a képviselők 80 fős többségben lesznek az alsóházban.

Hatalmas fiaskót szenvedett el ugyanakkor a Munkáspát. A Labour frakciójának létszáma 59 fővel 203-ra csökkent. Ezzel a tömörülés 1935 óta a legrosszabb eredményét érte el. A történtek után Jeremy Corbyn, ellenzéki vezető bejelentette távozását.

A miniszterelnök a kormányfői rezidencia előtt összegezte a voksolás eredményét, és ismertette a kabinet soron következő lépéseit.

London mellett Brüsszelben is a brit választások eredménye volt a fő téma. A kétnapos uniós csúcs zárónapján minden politikus gratuláltak a brit miniszterelnöknek pártja elsöprő győzelméhez.

A vezetők ugyanakkor sajnálatukat fejezték ki, hogy a királyság záros határidőn belül kilép a közösségből. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság első embere arra figyelmeztetett: mindkét fél nehéz időszak előtt áll.

Az uniós intézmények vezetői reményüket fejezték ki, hogy a brit parlament rövid időn belül megszavazza az Egyesült Királyság rendezett kiválását biztosító megállapodást.

A politikusok abban is egyetértettek, hogy a jövőben is elengedhetetlen lesz a szoros együttműködés Brüsszel és London között.

Szakértők szerint számos kérdés azonban továbbra sem rendezett. Például az sem mi lesz a skótok sorsa, akiknek többsége az Európai Unióban akar maradni.

„Antifák” tüntettek

London belvárosában több száz radikális baloldali tüntetett az éjszaka a Boris Johnson vezette konzervatív párt nagyarányú választási győzelme miatt. A demonstrálók – akik nem tudtak megbékélni a demokratikus választás eredményével – a Trafalgar téren összecsaptak a rendőrökkel is. A tüntetők között sokan a szélsőbaloldali úgynevezett „antifa” mozgalom tagjai voltak, akik rasszizmus-ellenes és migránsbarát rigmusokat skandáltak. A csütörtöki választáson a konzervatívok nagy arányú győzelmet arattak, az újraválasztott Boris Johnson miniszterelnök bejelentette: nem halasztják tovább a Brexitet, január végéig mindenképpen kilépnek az Európai Unióból.

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!