2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Jogvédők állítják, rasszista a bevándorlási hivatal

2016. augusztus 23., kedd 12:19, frissítve: kedd 13:10

Mexikói aktivisták szerint a hatóságok megsértik az Egyesült Államokba igyekvők jogait. Gyakran még saját állampolgáraikat is fogva tartják. Tavaly majdnem 200 ezer embert tartóztattak fel. Közben Donald Trump republikánus elnökjelölt tegnap megismételte korábbi tervét: falat épít a mexikói határra az illegális bevándorlás megállítására.

A bevándorlók Guatemalából érkeznek Mexikóba a két országot elválasztó folyón. Az emberek ezután Mexikón keresztül vonatoznak az Egyesült Államokba. Már amelyik eljut az ígéret földjének tartott országba. Sokan ugyanis nemcsak az embercsempészek, hanem a drogkartellek áldozatául is esnek, vagy elfogják őket a hatóságok.

Tavaly 190 ezer migránst tartóztattak fel Mexikóban. Ez kétszer annyi, mint négy évvel ezelőtt, annak köszönhetően, hogy a hatóságok két éve szigorítottak a határellenőrzéseken. Jogvédők azonban azt állítják, a bevándorlási hivatal munkatársai önkényesen járnak el velük szemben. „Biztosak vagyunk abban, hogy a bevándorlási hivatal szándékosan, nem hivatalosan, rasszista szempontok miatt több ezer embert tart őrizetben” – mondja Enrique Vidal, a bevándorlókat képviselő ügyvéd.

Olyan mexikói is van, akit azért vettek őrizetbe, mert a hatóságok szerint nem tudta igazolni állampolgárságát, ráadásul azóta eltűnt. „Reggel nyolckor vették őrizetbe a fiamat, hogy igazoltassák. Utoljára éjjel tizenegykor látta az a fiatalember, akivel utazott” – panaszolta az eltűnt fiú édesapja. Aktivisták szerint a fiú esete is a jogsértéseket bizonyítja.

Trump még mindig falról beszél

Az illegális bevándorlás kérdése az amerikai elnökválasztás egyik fő témájává vált azóta, hogy a republikánus jelölt közölte, falat épít a két ország határára. Donald Trump hétfőn megismételte ezt a tervét.

„Mi vagyunk a jövő, programunk fontos része a bevándorlásbiztonság. Meg kell védenünk az amerikai munkahelyeket. Meg kell védeni az amerikai biztonságot. Megépítjük a falat, emberek, ne aggódjanak, megépítjük a falat. Ezt a falat olyan gyorsan fogjuk felhúzni, hogy nem győzik majd forgatni a fejüket. És tudják, hogy mire gondolok még? Mexikó fizetni fog ezért a falért, 100 százalékig” – jelentette ki a republikánusok elnökjelöltje.

Az amerikai milliárdos korábban azt is közölte, hogy deportálná az Egyesült Államokban élő 11 millió illegális bevándorlót. De a voksolás közeledtével úgy látszik, finomít álláspontján: a hétvégén találkozott a spanyol ajkú közösség képviselőivel, és azt ígérte nekik, hogy megválasztása esetén humánus és hatékony módon szeretné rendezni a helyzetüket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!