2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Jemenben vizsgálódna az ENSZ

2016. szeptember 29., csütörtök 12:59

Független vizsgálatot követel az ENSZ a jemeni lázadókat sújtó szaúdi bombázások ügyében.

Helyszíni beszámolók szerint a légi csapások iskolákat, kórházakat és lakóházakat is érnek. A jemeni polgárháborúban eddig tízezren veszítették életüket, többségük a szaúdi légierő támadásaiban.

A jemeni Hodeidah város egyik lakóházát a szaúd-arábiai koalíció rombolta le. Több mint húsz civil életét vesztette. A szaúdi légierő az utóbbi hetekben hevesen támadta a húszi lázadókat: helyszíni beszámolók szerint iskolákat, kórházakat, piacokat és lakóházakat rombolt le.

Jemenben 2015 tavasza óta dúl polgárháború az Irán által támogatott síita huszi lázadók, valamint a Szaúd-Arábia által támogatott szunnita kormányerők között. A szaúdiak 2015 márciusa óta bombázzák a huszik állásait – a támadásokat nyolc arab ország és az Egyesült Államok is segíti.

„A csaknem tízezer civil halottat vagy sebesültet nem lehet érzéketlenül veszteségnek vagy járulékos kárnak nevezni. Férjekről és feleségekről, gyerekekről és szülőkről, barátokról és szomszédokról van szó. Az önök előtt lévő beszámoló számos példát tartalmaz a nemzetközi emberi jog megsértésére, amely halált okozott. Lakónegyedeket, piacokat, egészségügyi és oktatási intézményeket, köz- és magán-infrastruktúrát ért támadás. Ráadásul aknákat és fürtös bombákat is bevetettek, orvlövészek pedig civileket támadtak” – mondta Kate Gilmore, az ENSZ emberi jogi főképviselő-helyettese.

A háború miatt a lakosság élelmiszer-ellátása is az összeomlás szélén áll: az ENSZ szerint az ország 22 térségének mintegy felében fenyeget éhínség, és több mint 14 millió ember élelemhez jutása van veszélyben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!