2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Sissi zsiráfjától a biodómig

Következik:

Híradó 12:00

Jamaica-koalíciót szeretnének a németek

2017. szeptember 26., kedd 16:56, frissítve: kedd 17:56

A németek többsége Jamaica-koalíciót szeretne. Az egyik közszolgálati adóban ismertetett felmérés szerint a választók jónak tartanák, ha Angela Merkel a liberálisokkal és a zöldekkel folytatná a kormányzást. Közben a harmadik legnagyobb politikai erővé vált Alternatíva Németországnak párt egyik társelnöke közölte: nemcsak a frakciónak nem lesz tagja, hanem kilép a pártból is.

„Ez nem a mecset” – ez áll a drezdai székesegyház képe alatti transzparensen. Szászország fővárosában a bevándorlás- és iszlámellenes Pegida mozgalom hívei az Alternatíva Németországnak nevű párt választási eredményét ünnepelték. A 2013-ban alapított AfD a berlini törvényhozás harmadik legerősebb pártja lett a vasárnapi szövetségi választáson. Az egykori NDK-ban az AfD az országos átlag felett teljesített, Szászországban például az első helyen végzett, legyőzve a szintén keletnémet Angela Merkel CDU-ját. A kereszténydemokratáktól egymillió szavazó pártolt át a radikális jobboldalhoz, amiért a kancellár a kezdeti időkben válogatás nélkül fogadta be a migránsokat Németországba.

„El kell rendezniük a menekültkérdést, mert még mindig ellenőrzés nélkül beengedik őket. Sok állampolgárnak elege van ebből. Hányunk ettől. Ezért lesz az AfD hamarosan 50 százalék fölött, és el tudjuk kergetni a jelenlegi vezetőket. Lehet, hogy ez még vágyálom, de valaminek történnie kell” – mondta a párt egyik híve.

Drezdában ellentüntetők is az utcára vonultak. Ők fekete molinót tartottak maguk elé, amelyre azt írták, hogy „a Pegida szégyen Drezda szívében”.

„Félelmetesnek találom ezt. Hamburgból jöttem, turista vagyok itt, és teljesen megrémisztett a szászországi eredmény, az intolerancia és a gyűlölet. Sok emberrel beszéltem, és nem hiszem el. Teljesen zavarban vagyok, hogyan lehet ilyen megnyilvánulásokat terjeszteni. Ez nem szeretet” – mondta az egyik ellentüntető.

Közben az AfD-frakció megtartotta alakuló ülését a Bundestagban. „A kampány véget ért. Tudjuk, hogy nagy felelősséget kaptunk a parlamentben a szavazóinktól. Világos, hogy a kampány alatti tárgyalások másmilyenek, mint a parlamentben” – mondta Alexander Gauland, az Alternatíva Németországnak párt csúcsjelöltje.

A párt egyik társelnöke, aki épp Szászországban szerzett egyéni mandátumot, nem ül be a képviselőcsoportba. „Úgy döntöttem, nem leszek tagja a német parlament AfD-frakciójának. Helyette független képviselő szeretnék lenni. Biztosak lehetnek abban, hogy aktív maradok a politikában. Politikai célom, hogy egy konzervatív fordulatot vezessek az országban és ebben a parlamentben 2021-ben. Mindent megteszek, amit tudok, hogy azok az észszerű elképzelések, amelyekért az AfD 2013 óta harcol, tényleg politikai valósággá váljanak” – hangoztatta Frauke Petry.

Sajtóértesülések szerint a társelnök férje, Marcus Pretzell is elhagyja a pártot.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!